След ожесточени спорове в парламента депутатите избраха подуправител на здравната каса

Депутатите одобриха единствената кандидатура за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Момчил Мавров, предложен от ГЕРБ. Той беше подкрепен от 103-ма депутати - от ГЕРБ и ДПС, а други 83-ма гласуваха "против" ("Продължаваме промяната - Демократична България" и БСП). От "Възраждане" против гласуваха само четирима депутати, а от "Има такъв народ" нито един, което и позволи избирането на Мавров. Ако цялата парламентарна група на "Възраждане" беше гласувала "против", предложението нямаше да мине.

Темата предизвика ожесточен спор в пленарната зала както между управляващи и опозиция, така и между партньорите от управляващото мнозинство. Чуха се обвинения, закани и саркастични подмятания, които бяха допълвани от постоянните скандирания "Оставка" от място на депутатите от "Възраждане". След гласуването отново се стигна до напрежение в залата като камерите показаха спор между групите на "Възраждане" и "Продължаваме промяната - Демократична България".

Още в самото начало точката беше включена извънредно в програмата за работата на парламента, но без подкрепата на "Продължаваме промяната - Демократична България". Подкрепа за предложението дойде само от ГЕРБ, "Възраждане", ДПС и трима депутати от "Има такъв народ", останалите групи гласуваха "против" и "въздържал се". Самото гласуване можеше и да мине без дебат, ако думата не беше взела Маргарита Генчева от "Възраждане".

Тя заяви, че няма да коментира професионалните и лични качества на Мавров, но изрази позицията на партията, която се противопостави на приетата през септември поправка Народното събрание да избира подуправителя на здравната каса.
До неотдавна подуправителят на здравната каса се избираше от управителя, а не от Народното събрание. До промяната в Закона за здравното осигуряване се стигна вследствие на договорка между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" за разпределение на позициите в здравната каса, за която досега се знае само неофициално. И сега отново по неофициална информация между двете формации е имало уговорка процедурата да бъде провалена заради неодобрение от страна на "Продължаваме промяната - Демократична България" към кандидата на ГЕРБ. Какво е довело до изненадващото включване на точката засега не е известно.

От "Възраждане" подчертаха, че изземването на назначенията в НЗОК от страна на Народното събрание нарушава разделението на властите и представлява опасен прецедент. "Превръщането на длъжността в изборна няма да промени начина, по който се използва публичен ресурс. Не очакваме да се подобри контролът върху разходването на средства", заяви тя.

Реплики ѝ отправиха Мирослав Иванов и Искрен Митев от "Продължаваме промяната - Демократична България", които попитаха защо въпреки принципната позиция са подкрепили вкарването на точката в дневния ред на парламента. "Лекомислено натиснахте копченцето по искане на председателя. Може много да говорите и да оплювате, но като дойде време за гласуване, вие ще подкрепите кандидатурата на Мавров и това ще е позорно гласуване. Нямам търпение да покажете вашето двуличие", каза Искрен Митев и с това отключи ожесточен спор между парламентарните формации, продължил близо три часа.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини