Случай на сифилис откриха в Кърджалийско,напомня за ендемичните огнища оставени още от кръстоносците

  Случай на сифилис откриха здравните власти в Кърджалийско.Според Регионалната здравна инспекция става дума за мъж от обкина Кърджали.Случаите на тази венерическа болест в Източните Родопи вече са рядко явление.Не е било така в миналото.

Дерматологът д-р Тодор  Черешев поставя през 60-те години на миналия век точната диагноза – “ендемичен сифилис”, тоест ограничен. Разпространява се в затворени, ограничени кръгове. За да обясни как започва всичко, Тодор Черешев връща лентата назад. До времето, когато рицари на Балдуин Фландърски “опрашват” местните възкрасиви родопчанки. Къде доброволно, къде зорлем. Но семето им, за съжаление, бъка от зараза – прихванали са “чумата” от африкански проститутки.

България е страна на кръстопът. Овършана е от татари, кумани, печенеги, от хунски и мюсюлмански орди. Затова сме толкоз пъстролик народ. До ден-днешен нашенците не могат да се отърват от “язвата” на Средновековието – сифилисът. Убийствената венерическа болест, наричана от някои “Баща на СПИН-а”, продължава да унищожава, изражда и деформира цели поколения родопчани.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини