Прецедент: Радев плаши, че ще наложи вето върху бюджета, ''ако НС не озапти Василев''

Президентът Румен Радев заяви, че е готов на безпрецедентна стъпка - да наложи вето върху Закона за държавния бюджет. Той е категорично против налагането на транзитна вноска върху руския природен газ, който минава през България. Радев се закани, че „ако Народното събрание не озапти“ финансовия министър Асен Василев, ще наложи вето.

„Свидетели сме на серия от авантюри във финансите. Аз много ясно предупредих, че хрумването за енергийната вноска върху транзитите на руски природен газ ще декапитализира „Булгартрансгаз“. Само за месец дружеството натрупа 260 млн. лв. дълг“, коментира днес Радев пред журналисти.

Действително заради една от последните поправки в Закона за енергетиката за въвеждането на такси върху транзитите на природен газ от Русия, минаващи през България, „Булгартрансгаз“ натрупа 260 млн. лв. дълг към държавата, защото бе принуден да плаща 6 млн. лв. на ден. Наложи се депутатите „да запушат дупката“ с поредни поправки в закона.

По думите на държавния глава постъпления в бюджета няма, а решението за таксата ни дискредитира пред нашите партньори. Срещу новата мярка се обявиха Унгария и Сърбия, които са най-тежко ударени като крайни потребители на руския природен газ. Унгария поиска наказателна процедура срещу България от Европейската комисия.

Според Румен Радев е недопустимо и решението на финансовия министър за разпродаване на Държавния поземлен фонд. Той е на мнение, че тези земи са стратегически ресурс, които засягат производствена сигурност на България.

„Тази земя не може да бъде употребена за текущи бюджетни нужди, нито да служи за компенсация на невъзможността да се управляват държавните финанси. Освен това отваря широки възможности за злоупотреба“, каза той.

Президентът призова „разумните политици“ да пресекат опитите за тази „бюджетна авантюра“.

„Досега президент не е налагал вето върху Закона за държавния бюджет, но ако парламентът не озапти министъра на финансите, аз не изключвам и такъв вариант“, предупреди Румен Радев.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини