Белият праз е хитът на пазара в Кърджали,кърджалийци се запасяват за зимата

Изображение 1 от 2

    Белият през е хитът през последните дни на пазара в Кърджали.Кърджалийци се запасяват за зимата.Сноп праз върви от 4,50 до 5 лева.Не се очаква да поевтинее,твърдят търговци.

    Историята на праз лука – или още познат като просто праз, започва преди векове. В действителност, още древните египтяни, гърците и дори римляните са познавали добре свойствата на този зеленчук.

    Той е роднина на лука и чесъна, а и до днес е един от националните символи на Уелс, за който пише дори Шекспир. Празът е голяма част от френската кухня и по-специално: тяхната класическа супа вишисоаз (vichyssoise). Шотландия също има традиции в кулинарията с праз лук.

    Един от големите плюсове на праза в кухнята е, че е наличен пресен през цялата година. Това се дължи на факта, че е много издръжлив зеленчук и може да произвежда реколта два пъти в годината. В свежо и прясно състояние празът се използва в салати и неслучайно го наричат кралят на гурме ястията.

    В българската кухня също е популярен – особено в рецептите за баница с праз, лучник и зелник. В съседните страни се използва и като съставка за месни ястия, като кебап например.

    Освен вкусен, празът е и много полезен. Затова и е познат още като един от най-здравословните зеленчуци. Защо? На първо място празът е много силно средство срещу настинки, грипове и изобщо – всякакви инфекции.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини