БФС свиква конгрес през 2024 г., останалото е улично или фейсбук правосъдие

През следващата седмица президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов ще свика спешно заседание на Изпълнителния комитет, на което ще се насрочи дата за Конгрес през следващата година. Не се посочва в коя част от годината ще бъде този Конгрес, което означава че може да бъде и в края.

Това се казва в позиция на БФС, публикувана официално на сайта днес, събота, която е и първата официална реакция след кървавите сблъсъци преди два дни в центъра на София, когато хиляди футболни фенове, вместо да гледат мач на националния ни отбор, излязоха на протест, за да поискат оставката на ръководството на съюза.

В позицията от днес БФС заявява, че не приема "уличното или фейсбук "правосъдие" да потъпкват всички демократични ценности, заложени в конституцията на Република България, както и тези в Устава на БФС. Заявява се и че БФС живее в правова държава с установени правила, които не могат да бъдат задраскани или заобиколени заради нечия амбиция.

Самото случило се се определя като "грозни сцени в центъра на европейска столица", а Българският футболен съюз посочва, че е крайно огорчен и разочарован от онова, което се е случило по време на двубоя.

БФС също така подчертава, че отговорниците за ескалацията на напрежението и сблъсъците пред стадиона трябва да се търсят в организатора на протеста, институцията, позволила неговото провеждане, но основно - в публичните подстрекатели на протест, предварително анонсиран като изключително "мирен".

В позицията се прави и преглед на основни положения преди злополучния мач, които, според Футболния съюз, обосновават решението той да се проведе без публика и феновете да останат извън стадиона. Според тази позиция, решението е изцяло на УЕФА, което е реакция на сигнал за рисков мач от страна на Българския футболен съюз. Тяхната позиция пък се формирала от сигнал от СДВР с предупреждение за ескалация. Първоначално решението беше мачът да се проведе в Пловдив, отново при закрити врата, но новоизбраният кмет отказа, след което се обмисляше срещата да се проведе в Кърджали, но пък местните власти поискаха публиката да бъде пусната. Едва след това бе взето окончателно решение с унгарците да се играе в София, без публика и то след спешни разговори с УЕФА и СДВР, а БФС получили писмено уверение, че мачът може да се изиграе на Националния стадион "Васил Левски".

Остава обаче на позицията, че крайното решение на УЕФА е абсолютно оправдано.

Посочва се и че на стадиона са присъствали представители на европейската централа - дежурният делегат на срещата, двамата офицери по сигурността, както и специално изпратен за случая съветник на президента на УЕФА.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини