Театърът в Кърджали отбелязва два юбилея с премиерата на „Тайната вечеря на Дякона Левски”

Снощи се състоя премиерата на спектакъла „Тайната вечеря на Дякона Левски”,постановка на театърът в Кърджали.Режисьор е директорът на културното средище Гълъб Бочуков.С премиерата театралите от Кърджали отбелязват юбилей-шест десетилетия от създаването на театъра.Те честват и шестдесетилетния юбилей и на своя директор на същата дата.

„Тайната вечеря на Дякона Левски“ по Стефан Цанев е най-новото заглавие на кърджалийският театър, каза  пред кореспондента на БТА директорът на културната институция и режисьор на постановката Гълъб Бочуков.

Агенцията цитира Гълъб Бочуков:„Пиеса за Левски всякога би била актуална и мисля, че би се гледала от публиката. Отгоре на всичко, че не правим твърде авангарден или различен прочит от това, което според нас е било“, коментира Бочуков. И допълва, че е много важно времето, в което се поставя дадено заглавие, както да има актьорско попълнение в трупата, а и самият театър да има необходимост от една такава пиеса в репертоара си. 

Основа на пиесата е текстът на Стефан Цанев, но са включени и нови неща, обяснява режисьорът и допълва: „Изчетохме много неща, анализирахме и в крайна сметка стигнахме до извода, че може би така е по-добре – да не се знае кой го е предал, да не се знае къде е гробът му и да не се знае толкова много за неговата дейност, защото тя също е уникална по своята същност.“ 

В ролята на Васил Левски е Атанас Атанасов, за когото пиесата бележи 20 години на кърджалийска сцена. Лесно ли е да се играе Дяконът, Атанасов коментира пред БТА: „Всяка една роля е трудна. Лесни роли няма, но да играеш емблемата на нацията, една икона, каквато е Дякона, е наистина тежка роля.“ По думите на артиста, образът на Апостола е изграден в съзнанието на българина и в пиесата стремежът е той да не бъде изкривен. А основната тема в постановката е предателството. 

„Последната нощ преди да го обесят, Левски си задава въпроси: Защо? Кой? Как? Къде сбъркахме? Къде се провали цялата работа? Той наистина търси кой е предателя на организацията и в крайна сметка се оказва, че всички един по един го предават, защото в тази тайна вечеря те наистина се ядат като кучета. Всеки дърпа към себе си и се оправдава защо е направил едно действие или защо е извършил друго.“, коментира Атанасов.  И допълва как може би сега най-много имаме нужда да се появи един Левски и да поведе народа в правилна посока чисто като морални ценности, „защото през 21 век имаме наистина морално падение на обществото“, допълва артистът.

Сценограф на постановката е Томиана Томова – Начева, музиката е на Ангел Чавдаров. Освен Атанас Атанасов в ролята на Левски, представлението е дебют на професионална сцена на новото попълнение на трупата на театъра – Георги Алексиев. В останалите роли са: Петър Мастагарков, Мустафа Исмаил, Божидар Георгиев, Динко Ковачев, Рахим Ферад, Емануил Манолов, Исмаил Ходжев, Анна Петрова, Адриана Кънчева, Маринела Георгиева, Орхан Тахир.

 Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини