Младите предприемачи от „Йовков“ с визия за бъдещето в Световната седмица на предприемачеството

В СУ „Йордан Йовков“ организираха Ден на отворените врати по повод Световната седмица на предприемачеството, която тази година се провежда от 13 до 19 ноември. Инициативата се организирана в глобален мащаб от Международната предприемаческа мрежа, а JA България е локален домакин за страната.

На 14.11. 2023г. учениците от начален етап представиха тематичните си работилници и  открити уроци пред бъдещи ученици и родители на училището, ЕминеЮсейн-Вели- ст. експерт в дирекция "Хуманитарни дейности",  Хафизе Емин - ст. счетоводител,  и пред учители от детски градини. 

Първокласниците се включиха в инициативата с открит урок на тема: „Ани и панаира“. След представянето на историята „Ани и панаира“, презентираха изделията, които са изработили в работилницата „Панаир на чудесата“. Творенията си те ще предлагат на Коледния базар. Малките предприемачи, макар и за кратко време, показаха, че са усвоили много знания. Те успешно тълкуват и употребяват термини като: избор, купувам, пари, печеля, потребител, предприемачи, работа, спестявам, стимули, харча.

Второкласниците разгърнаха темата: „Карнавал на професиите". Освен с облеклото си, те впечатлиха гостите със знанията и разсъжденията си относно професиите на бъдещето. Изключителен интерес предизвикаха изработените от тях шапки, съответстващи на всяка бъдеща професия. 

Гост-консултант при третокласниците бе г-жа Еленка Андреева, която заедно с учениците представиха темата: „Нашият град в бъдещето".  Учениците се запознаха с миналото на Кърджали и разгледаха стари снимки на града, след което дискутираха върху това как искат да изглежда в бъдеще. В представите им родният град  ще е по-зелен, по-чист, ще има зоопарк, велоалеи и отново работещо летище.

Тема на урока на четвъртокласниците  бе "Храната на бъдещето".  Те представиха пътя на хляба до нашата трапеза като го разгледаха от миналото до наши дни. Малките предприемачи разискваха по темата за храната на бъдещето. Те предложиха храни с по-малко въглехидрати и мазнини, но отново с добър вкус. Предполагат, че ще има 3D принтирана жива храна, че ще се произвежда месо от пшеничен протеин, чипс от медузи, ядливи спрейове и още много нови ястия. Новите храни според тях ще замесят сегашните, а в книгите с готварски рецепти ще има странни съставки.

Пътуването през интересните теми завърши с огромна вкусна торта, но и здравословна, осигурена от ръководството на училището.

Инициативите по повод Световната седмица на предприемачеството ще продължат и през следващите дни в прогимназиален и гимназиален етап.

Клуб „Журналист“ и клуб „Фото свят“

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини