Тайна сделка на Роман Абрамович "го обвързва" с "портфейла на Путин"

Роман Абрамович предаде таен дял в руски рекламен гигант на двама от близките приятели на Владимир Путин, включително на човека, известен като "портфейла на Путин", показват изтекли документи, цитирани от Би Би Си.

Сделката за 40 милиона долара, сключена в края на 2010 г., е най-ясната хартиена следа, свързваща бившия собственик на футболен клуб "Челси" и руския президент.

Абрамович, който направи състояние от бивши държавни активи след разпадането на Съветския съюз, отдавна отрича да има финансови връзки с Путин и неговия режим.

Милиардерът съди журналистката Катрин Белтън и нейния издател HarperCollins за клевета във Великобритания, след като тя изтъкна финансова връзка между двамата мъже в книгата си "Хората на Путин". Делото беше уредено извън съда, като издателят се съгласи да изясни някои от подробностите, описани в книгата.

След като беше санкциониран миналата година от ЕС и Обединеното кралство, Абрамович заведе дело срещу ЕС, твърдейки, че е бил мишена заради славата си, а не поради връзка с руското правителство.

Но изтеклите документи, получени при съвместно разследване на Бюрото за разследваща журналистика и BBC Newsnight, част от глобален проект за съвместна журналистика, известен като Cyprus Confidential, хвърлят съмнение върху тези твърдения.

Те показват финансова връзка между Абрамович и Путин чрез двама негови близки приятели, включително Сергей Ролдугин, челист, известен като "портфейла на Путин".

Изтеклите документи показват, че през 2003 г. Абрамович е купил 25% дял в гигантска руска телевизионна и рекламна фирма, наречена Video International, само за $260 000 - сума, наречена "смешна" от Владимир Милов, бивш заместник-министър на енергетиката на Русия, а сега опозиционен политик и твърд критик на Путин.

В съобщения в пресата по това време се казва, че Video International държи почти монопол върху руската телевизионна реклама. Презентация на компанията показа оборота й по време на собствеността на Абрамович на 2 млрд. долара.

"Този ​​дял [купен от Абрамович] очевидно струваше много повече", каза Владимир Милов.

Абрамович направи покупката чрез две кипърски компании, наречени Grosora Holdings Ltd и Finoto Holdings Ltd. Те от своя страна бяха собственост на юридическо лице, наречено Sara Trust, на което Абрамович беше крайният бенефициент.

Използването на кипърски компании от руски олигарси е ключовата тема на Cyprus Confidential, сътрудничество на повече от 250 журналисти в 65 медии по целия свят, водени от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и Paper Trail Media. Проектът показва ролята, която Кипър играе в движението на руски пари, дори в условията на международни санкции и въпреки членството си в ЕС. Дългогодишен договор между двете страни, който гарантира благоприятен данъчен режим за руски компании в Кипър до август 2023 г., когато споразумението беше анулирано.

В годината след покупката на Video International двете компании, притежавани от Абрамович, спечелиха близо 2 милиона долара под формата на дивиденти. До 2010 г. те са прибрали повече от 30 милиона долара под формата на дивиденти.

След това, на същия ден през 2010 г., Гросара и Финото продадоха дяловете си във Video International за общо 40 милиона долара на две други лица: кипърска компания, наречена Med Media Network Ltd, и друга, наречена Namiral Trading.

Med Media Network беше собственост на Ролдугин, смятан за един от най-близките и стари приятели на Путин. През 2022 г. Министерството на финансите на САЩ го описа като "посредник на Путин", който действа като "част от система, която управлява офшорното богатство на президента Путин". Той е санкциониран във Великобритания, ЕС и САЩ.

Междувременно Namiral Trading се свързва в съдебни документи с Александър Плехов, описан от правителството на Обединеното кралство като "близък приятел на Путин". Той го санкционира за връзките му с Путин, позовавайки се на твърдения, че неговата компания Vital Development Corporation се е възползвала от "значително държавно покровителство".

Продажбата се състоя малко след по-широко поглъщане на Video International от лица, свързани с Rossiya Bank, частна инвестиционна банка, собственост на редица олигарси със силни връзки с Кремъл. Правителството на САЩ, което наложи санкции на Rossiya Bank през 2014 г., я характеризира като "банка на приятеля", ръководена от "личния банкер" на Путин. Швейцарски съд посочи Ролдугин и Плехов като подставени лица.

Въпреки че 30 милиона долара дивиденти и продажбата на 40 милиона долара бяха огромна възвращаемост на първоначалната инвестиция на Абрамович, продажната цена отново изглежда ниска предвид огромния оборот на компанията.

След сделката компаниите на Плехов и Ролдугин са спечелили милиони долари дивиденти от дяловете си в рекламния бизнес, показват съдебни регистри и финансови сметки.

Милов каза, че разкритията добавят "много значими" доказателства за връзка между Абрамович и Путин, която и двамата са се опитвали да прикрият чрез сложната мрежа от офшорни плащания.

"Мисля, че това желание да се скрие е умишлено, защото Путин имаше нужда от такива хора на международната сцена, които номинално нямат връзка с него на повърхността, но също така са много лоялни и могат да бъдат използвани за прожектиране на интересите му в чужбина", каза Милов.

"Бизнесът на Абрамович никога нямаше да бъде позволено да работи и да печели богати печалби, без да получи зелена светлина от администрацията на Путин. Той винаги е бил замесен в бизнеси, които се радват на голяма подкрепа и защита от Путин."

Том Кийтинг, директор на Центъра за финансови престъпления и изследвания на сигурността към отбранителния мозъчен тръст RUSI, каза: "Този ​​случай очевидно поставя повече информация на масата и допълнително подкрепя предполагаемата връзка между Путин и Абрамович по начин, който става все по-труден за разбиране отклонявам."

Членът на парламента Алиша Кърнс, председател на комисията по външни работи, каза, че констатациите показват, че е важно правителството на Обединеното кралство да санкционира Абрамович. "Дълго време Абрамович се опитваше да твърди, че няма връзка между него и руския режим или конкретно президента Путин", каза тя.

"Но това потвърждение е наистина важно, защото е почти като обелване на слоевете лук ... Това ни дава най-ясния индикатор, който имаме досега, че всичко, което правителството е направило, е абсолютно законно издържано, че има връзка."

Репортерите се свързаха с представители на Путин, Абрамович, Ролдугин, Плехов, Ковалчук ​​и Bank Rossiya за коментар. Нямаше отговор.

Кой е Сергей Ролдугин?

Привидно Ролдугин е известен виолончелист и диригент, чиято блестяща музикална кариера го е довела да се издигне до артистичен директор на престижната Музикална къща в Санкт Петербург. Той е свирил пред публика по целия свят и е получавал признания като Народен артист на Русия.

Въпреки това десетилетната му връзка с Путин направи международните заглавия.

Ролдугин и Путин са близки приятели от двадесетте си години в Ленинград, много преди музикалната кариера на Ролдугин и дните на Путин като офицер от КГБ в Източна Германия.

Ролдугин е този, който помага на приятеля си да се запознае с първата му жена, а през 1985 г. става кръстник на най-голямата дъщеря на Путин. Ролдугин описа Путин като "като брат ми".

Глобалното разследване на Panama Papers от 2016 г. разкри друга страна на връзката им. Сред милиони досиета от бившата офшорна адвокатска кантора Mossack Fonseca имаше подробности за офшорна мрежа, в която Ролдугин участваше сериозно.

Те показаха как, поне номинално, той притежава активи на стойност стотици милиони долари, включително дялове в КамАЗ, най-големият производител на камиони в Русия, и във Video International.

Ролдугин също притежаваше 3,2% дял в Rossiya Bank. Тази инвестиционна банка се оказа ключова за разбирането на тази непрозрачна мрежа. Собствениците му бяха сплотена група от изключително богати руснаци, за които се твърди, че имат силни връзки с Кремъл. Неговият милиардер, председател Юрий Ковалчук, беше описан като "личен банкер" на Путин от правителството на САЩ през 2014 г.

Швейцарските съдилища направиха подобни заключения тази година, когато признаха четирима банкери за виновни за улесняване на плащания чрез мрежата, открита в Панамските документи. В обвинителния акт се казва, че Ролдугин е бил "сламен човек", използван от Rossiya Bank, като се отбелязват неговите и връзките на банката с Путин.

През юни 2022 г. Съединените щати издадоха нов кръг от санкции, свързани с Русия, насочени срещу 17 лица, включително Сергей Ролдугин.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини