Зареждането на неофициални iOS приложения в ЕС може да стартира от началото на 2024

Марк Гърман от Bloomberg, който пише в бюлетина си Power On, съобщава, че от първата половина на 2024 г. потребителите на iPhone в ЕС ще могат да изтеглят и инсталират приложения от източници извън App Store на Applе.

Тази промяна се прави от Apple, за да се спази новият Закон за цифровите пазари (DMA), издаден от Европейския съюз, който влезе в сила на 1 ноември 2022 г. Изискванията в него гласят, че компаниите "пазачи" като Apple трябва да отворят своите услуги и платформи за други компании и разработчици.

Процесът, известен като sideloading, позволява на потребителите да инсталират приложения на своите устройства, които са изтеглени директно от уебсайт или разработчик, както бихте направили на PC или Mac, или от магазин за приложения на трета страна, като Appstore на Amazon, който първоначално стартира за Android през 2011 г.

В миналото Apple винаги е била против това потребителите да могат да зареждат приложения настрани, като е публикувала документ, озаглавен "Изграждане на надеждна екосистема за милиони приложения", в който подробно се обяснява защо контролът, който има върху App Store, е добър и че според нея магазините за приложения на трети страни и зареждането на приложения настрани представляват риск за сигурността.

Крайният срок за привеждане в съответствие с DMA на ЕС е 6 март 2024 г., така че очакванията са Apple да направи тези промени преди тази дата. Microsoft вече въведе промени в Windows 11, за да позволи интегрирането на магазини за приложения на трети страни, а Android исторически винаги е поддържал sideloading.

Комисионите на Apple за разработчиците, които разпространяват чрез App Store, винаги са били спорни, което често води до по-високи цени на абонаментите за iOS именно поради тази причина. Не е известно как точно Apple ще управлява процеса на sideloading, обаче актуализацията, която ще въведе това, ще включва "силно контролирана система".

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини