Крумовградчани се гордеят със своя микро Бизнес парк, създаден с подкрепата на Дънди Прешъс Металс Крумовград

    Крумовградчани се гордеят със своя микро Бизнес парк, създаден с подкрепата на златодобивната компания Дънди Прешъс Металс Крумовград.В централната част на града в бивши тютюневи складове работят и развиват дейност фирми за услуги, създадени по специална програма на компанията и общината.

      Пионери са фирма „Пчеличка”,последваха я пет фирми.Те доказаха, че създаденият от Дънди Прешъс Металс Крумовград Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в Община Крумовград” може да работи. Заработиха фирми за машинно пране на килими, за дограма, автосервиз.Предстои да стартира заведение с уникален интериор и фирма за конструкции за оранжерии.

      Наско Къркеланов отваря заведение. То е уникално със своя интериор. Всичко е правено на ръка от собственикът му. Решил да инвестира в родния град,припечеленото в чужбина и с финансовата помощ на фонда. Работата му се превръща в хоби.Нарекъл е заведението „Фамилия”.

      Фондът за подкрепа и насърчаване на микро,малък и среден бизнес в Община Крумовград е създаден с подписване на меморандум между златодобивната компания и общинското ръководство.Функционира от 2019 г.Целта му е осигуряването на устойчиво икономическо развитие на Община Крумовград чрез подпомагане на развитието на предприемачеството.Ефектът е намаляване на безработицата,увеличаване на доходите на населението,завръщане на жители в общината от различни краища на страната и чужбина.

      До момента са усвоени 5 829 330 лв.Създадени са 130 работни места.Броят на одобрените проекти е 58.

      Общият размер на целевото финансиране на допустимите инвестиционни разходи за всеки индивидуален проект не може да надхвърля  левовата равностойност от 200 000 евро.10% от инвестицията се осигурява от бенефициента,35% са кредит от банка и 55% са безвъзмезден грант от компанията.

      Най-значимия проект е фабрика за консервиране на чушки,която се очаква да заработи.

      Текст и снимки:Георги Кулов

    Платена публикация.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини