С почит към миналото и устремени към бъдещето йовковци отбелязаха своя потронен празник

На 9 ноември всяка година ученици и учители на Средно училище „Йордан Йовков“ тържествено отбелязват поредната годишнина на своя патрон. Вглеждайки се в миналото и вървейки по стъпките на човешкото съзряване, те следват нравствените идеали на сърцеведа Йовков. Спомняйки си неговите думи „Винаги съм бил наклонен да вярвам на хората, да виждам и търся у тях преди всичко доброто“ по време на традиционните „Йовкови дни“ цялата училищна общност се включи в редица мероприятия и инициативи, сред които: поход до Каменната сватба, посещение на Регионален исторически музей – Кърджали, беседи посветени на живота и творчеството на Йовков и спортни състезания и игри.  Изключителен интерес и приятни емоции предизвика конкурсът, който даде възможност на учениците да се изявят в следните категории: „Актьорското майсторство“, „Изпълнение на музикални инструменти“, „Пеене“, „Танци“ и „Изобразително изкуство“. Устремени към по-добро бъдеще, но почитайки миналото и родовата общност, те изработиха и двуметрово родословно дърво на Йордан Йовков, под чиито клони на  9 ноември се проведе заключителното тържество.

Официални гости на тържеството бяха: Ширин Сюлейна - директор на дирекция "Хуманитарни дейности", Емине  Юсейн-Вели- експерт в дирекция "Хуманитарни дейности", Ангелина Костова-началник на РУО-Кърджали, Гроздан Колев – ст. експерт организация на средното образование, Снежа Калитвенцова- ст. експерт организация на средното образование, Петя Чобанова- ст. експерт по приобщаващо образование, Петя Зенгин – председател на Обществен съвет, госпожа Недялка Кюпрюджиева- дългогодишен директор на СУ „Йордан Йовков“, Надежда Тодорова – бизнес дама, Христина Въчева- бивш учител на СУ „Йордан Йовков“.  Цветя и поздравителни адреси поднесоха, както присъстващите гости, така и Никола Чанев – oбластен управител и Ерол Мюмюн – кмет на град Кърджали.

Директорът на училището – Людмила Чаушева, произнесе поздравително слово, в което изрази гордостта си от това, че именно Йордан Йовков е техният патрон. „Щастливи сме, че нашите деца растат с неговите уроци по житейска мъдрост и от него се учат да бъдат Човеци. Този празник е най-значимият, най-вълнуващият за едно училище, защото е повод не само за равносметка и вглеждане в историята, но и поглед към бъдещето. И нека всички ние четем и препрочитаме Йовковото творчество, което ни води в най-важното ни пътуване – към самите себе си. Към свят, в който въпреки страданието, болката, безнадеждността, въпреки собствените заблуди, човекът успява да надрасне тегобите и злобите на делника и да съхрани душата си. Нека никога не губим неговата изумяваща вяра в човека и в доброто, заложено у него.“ – каза още госпожа Чаушева.

Последва богата и изпълнена с творчески дух програма, която включваше изпълненията на учениците, участвали в конкурса. Присъстващите се насладиха на изпълнения на добруджански песни, инструментални изпълнения – на гайда, пияно и цигулка, ръченица и модерни танци и не на последно място на драматизациите на Йовкови произведения, а пъстрите рисунки на талантливите художници бяха представени на изложба.

Един от най-вълнуващите моменти бе обявяването на наградените ученици  от конкурса и връчването на наградите. Бяха връчени над 70 грамоти и предметни награди.

С благодарност за инициативността, вдъхновението и творческите пориви, госпожа Чаушева поздрави учениците и техните учители и прикани всички да се съберат за обща снимка, която да съхранят в ръчноизработения албум, на който е избродирана шевицата „Дървото на живота“. В него ще се събират снимки и спомени от предстоящите патронни празници на училището.

Клуб „Журналист“ и клуб „Фото свят“

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини