Асен Василев: Парламентът ще избира между 20% ДДС за заведенията и изсветляването им

Собствениците на ресторанти са предложили,вместо да им се вдига от 9% на 20% ставката на ДДС, каквото намерение изрази преди месеци финансовият министър Асен Василев, да се изсветлят приходите им, както и доходите на служителите.

Организациите на заведенията са предложили няколко задължения, валидни за всички с категория 2 звезди и нагоре: наличие на ПОС терминали, плащане на заплатите по банков път, минимални ставки на тези заплати, които да надхвърлят минималната, тоест да са от 1000 лв. нагоре, и да се изсветлят трудовите доходи като цяло.

Това обяви след извънредното заседание на правителството министърът на финансите Асен Василев, който го и ръководи заради отсъствието от страната на премиера Николай Денков и на вицепремиера Мария Габриел. На него бяха одобрени проектите за промени в данъчните закони. Те бяха обявени за обществено обсъждане в края на септември.

"Ако всичко това бъде прието, тогава 9% ДДС могат да останат като временна мярка, защото хазната ще събере повече отколкото, ако ДДС се върне на 20%. Изборът е на парламента - да приеме пакетът за изсветляване или 20%", обясни Василев.

Ставката от 9% ДДС за заведенията бе въведена през първата година на пандемията, като целта й бе да подпомогне бизнеса, който бе сред най-пострадалите от ограничителните мерки. Вече няколко пъти и министърът на финансите, и премиерът обявиха, че няма основания мярката да се запази, но преди месец Асен Василев допусна алтернатива, ако заведенията предложат мерки, които да донесат повече приходи в бюджета от връщането на ставката на ДДС.

В допълнение с одобрените от кабинета днес проекти на промени в данъчните закони финансовият министър предлага заведенията с оборот под 100 хил. лв. да минат на патентен данък. По този начин приходите ще отиват в полза на общините, които и без това регулират броя на масите и др., уточни той.

За предложението си събиращите гъби, трюфели, билки и др. да минат на патентен данък министърът обясни, че след няколко срещи с бранша е постигнат компромисен текст, който едновременно да изсветли бранша, а хазната да си събере вземанията.

В отговор на упрека на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от уикенда, че партията му не знае какво пише в предлаганите данъчни закони, Василев обясни, че те са обявени за обществено обсъждане от повече от месец.

Сред предлаганите промени е преследването от данъчната администрация на прикритите трудови доходи под формата на граждански договори. Днес Василев обясни, че реално единственото, което се променя, е да се впише в закон това правомощие на Националната агенция за приходите. Това винаги е било възможно до решение на Конституционния съд, което казва, че в закона не е фиксирано, че НАП има право да прави такова, а с промяната даваме възможност за това. Не въвеждаме нови изисквания или драматични промени. Не виждам причина за притеснение, коментира министърът.

По отношение на нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното той посочи, че остава намерението тя да се запази до средата на 2024 г.

Обяви, че след като промените в данъчните закони минат на първо четене в парламента и се видят нагласите на депутатите, едва тогава ведомството ще обяви за обсъждане в съвета за тристранно сътрудничество и проекта на бюджет за 2024 г. Причината е, че едва тогава ще има ориентир за това какви приходи може да се съберат.

В неделя лидерът на БСП Корнелия Нинова вече обяви, че партията й няма да подкрепи бюджета, защото според нея той е много рестриктивен. По традиция БСП има проблем с ниския бюджетен дефицит вместо по-големите харчове. Василев потвърди, че се залага дефицит от 3% от БВП - изискване за влизане в еврозоната. Инфлацията, която ще бъде заложена е 4.8%, а ръстът на БВП - 3.2%, което означава, че той ще достигне 2.5 млрд. лв.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини