Скопие ще бъде домакин на срещата на върха на ОССЕ, която трябва да вземе важни за бъдещето на организацията решения

От 29 ноември до 1 декември Скопие ще бъде домакин на срещата на върха на ОССЕ, съобщи на пресконференция министърът на външните работи на Република Северна Македония и председател на ОССЕ Буяр Османи, който нарече срещата „най-голямото събитие в историята на Северна Македония“.

В Скопие се очаква да пристигнат 76 делегации на държави - членки на ОССЕ и партньори на ОССЕ, представени предимно от министри на външните работи, като е осигурен чартърен полет от Брюксел за министрите, които ден преди това ще участват в министерската среща на НАТО, откъдето ще дойдат 20 официални представители.

За пръв път ОССЕ е пред екзистенциална криза, посочи Османи, пояснявайки, че тъкмо в Скопие трябва да бъде решено бъдещето на организацията.

За пръв път в историята си ОССЕ няма председател за 2024 г., няма одобрен бюджет от 2021 въпреки сериозните си ангажименти и наличието на 13 мисии на терен в конфликтни точки по света, а войната в Украйна е предизвикателство, което е намалило нивото на доверие между държавите, участнички в ОССЕ. Така че решенията, които в организацията се взимат с консенсус, не могат да бъдат приети, каза Османи.

„Двадесет дни преди срещата на върха все още нямаме консенсус по важните въпроси за бъдещето на ОССЕ. Това ще трябва да се случи в Скопие. Теоретично има възможност ОССЕ да престане да съществува, но не вярвам държавите да позволят това. Най-голямата мисия на ОССЕ е в Косово има мисии в Босна и Херцеговина, Кишинев, Украйна (въпреки ветото на присъствието ни намерихме начин да присъстваме там), не вярвам да бъде позволено ОССЕ да изгасне с целия си капацитет и възможности, които има“, посочи Османи.

По думите му руският министър на външните работи Сергей Лавров е изразил желание да участва в срещата в Скопие.

„Има определени предизвикателства по този въпрос, като се има предвид, че македонското въздушно пространство е затворено за държавни руски самолети, както и това на съседните държави и ще трябва да се положат определени логистични усилия. По правило всички участващи страни трябва да присъстват на срещата, но за някои конкретни лица трябва да има допълнително решение. Надявам всички да успеем да се срещнем в Скопие“ каза Османи.

А в отговор на въпрос как ще бъде взето решение за бъдещето на ОССЕ, ако министърът на външните работи на Русия не може да присъства на срещата в Скопие, Османи отговори, че Руската федерация ще има свои представители.

По отношение на председателството на ОССЕ през следващата година Османи посочи, че се работи „по няколко сценария“, тъй като единствената страна, която е формален кандидат за председател - Естония - не среща подкрепата на Русия. В последните месеци той е разговарял с всички министри на външните работи, за да бъде намерена алтернатива, която да има подкрепата на всички страни членки на ОССЕ, ако и това не се случи Северна Македония няма да позволи ОССЕ да остане без председател.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини