Заради ремонт на два тунела в следващите 9 месеца движението по магистрала „Хемус“ ще е затруднено

Заради ремонт на два тунела се очаква движението по магистрала „Хемус“ да е затруднено в следващите 9 месеца. От Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) съобщиха, че на 8 ноември започва основен ремонт на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“. Заради него ще бъде ограничено движението в тръбите в посока Варна и ще се преминава само през тези в посока София.

От АПИ подчертават, че се планира ремонтът да продължи до юли 2024 г. След като бъде възстановено движението, ще започне обновяването на тръбите в посока София.

Двата тунела до момента не са основно ремонтирани от построяването им преди около 40 години.

Рехабилитацията на тунел „Топли дол“ ще се прави от „ОРС - ИНФРАСТРУКТУРА“ ООД. Договорът е на стойност 42.6 млн. лева. Предвижда изграждане на нова хидроизолационна и отводнителна система, нова облицовка и тротоарни блокове. Ще бъде извършена реконструкция на пътното платно и на порталните участъци на тунела, както и разширение на тротоарите в тръбата за Варна. За повишаване на безопасността на съоръжението ще бъдат изградени две пешеходни евакуационни напречни връзки между тръбите на съоръжението. Ще бъдат обновени асфалтобетоновата настилка, хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация.

Тунел „Правешки ханове“ пък ще се ремонтира от „ГБС-Инфраструктурно строителство“ АД. Договорът е на стойност 47.7 млн. лв. Двете тунелни тръби ще са с нова облицовка, съвременна дренажна и хидроизолационна система и тротоарни блокове. Предвидено е подобряване на отводняването. Ще бъдат основно ремонтирани вече изградените 7 напречни връзки, свързващи двете тръби на тунела, което ще позволи те да бъдат използвани за аварийни изходи. Тунелът ще разполага с комбинирани аварийни ниши с хидранти, SOS телефони, пожарогасители и др.

Вече два тунела по магистрала „Хемус“ бяха изцяло рехабилитирани. Това са „Ечемишка“ и „Витиня“. Работата по тях обаче се забави много и пресрочи първоначално обявения краен срок.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини