Големият приятел на Кърджали Шабан Родоплу от Бурса бе удостоен със званието Ротари посланик на България

    Големият приятел на Кърджали Шабан Родоплу от Бурса бе удостоен със званието Ротари посланик на България. Това стана по време на тържествена церемония по повод 90-годишния юбилей на Ротари дистрикт 2482 България. Наградата бе връчена от дистрикт гуверньора Христо Михайловски пред ротарианци от цялата страна и гости от всички европейски страни.

      Шабан Родоплу е с корени от Кърджали. Той е асистент-дистрикт гуверньор на Бурса. В продължение на 20 години работи за реализиране на социалнозначими проекти с Кърджали и България.

      В прочуственото си слово Шабан Родоплу сподели: Скъпи приятели,на първо място като представител на комитета ICC Турция-България искам да изразя благодарността си за това,че ме смятате за достоен за тази награда. В продължение на 20 години работя за взаимното сътрудничество и толерантност между нашите страни. Положихме много усилия заедно с много мои приятели от Ротари за развитието на отношенията между България и Турция-Руди от Ловеч; Атанас от Казанлък, Любен в Хасково; Стенли в Кърджали; Ружа в Златоград са имената които изникват в съзнанието ми.Тази награда прославя братството и приятелството между нашите страни и народи.Нека е подарък за тези,които се стремят към това приятелство.Президентът на Ротари клуб Кърджали ме предложи за тази награда.Още веднъж бих искал да благодаря на Севдалин и членовете на клуба:  асистент дистрикт гуверньора Панчо; моя приятел Себахатин, на колегата ми Джевдет,който бе моя говорител за България,на дъщеря ми Айтен, която бе моята ръка пишеща в България,завърши Шабан Родоплу.

       Ротари интернешенъл е най-голямата неправителствена организация, членуваща в ООН. Тя е третата по влияние хуманитарна организация в света. До сега дарила над 4,5 млрд.долара за хуманитарни инициативи.Благодарение на нея броят на случаите на детски паралич в света е сведен до 8.

       90-годишният юбилей на Ротари България бе отбелязан в столицата в присъствието на здравния министър Христо Хинков. Водещ бе Ники Кънчев. Химнът на Ротари България бе изпълнен от Васил Петров. За присъстващите пя Орлин Горанов.

      Състоя се благотворителен търг на картини и книги с автографи от авторите им. Сред платната бяха и такива на светилата Светлин Русев и Георги Баев.

     Дистрикт гуверньорът Христо Михайловски обяви,че събраните средства ще се насочат към подпомагането на български талант, който ще се учи в Модена , Италия в майсторския клас на оперната прима Райна Кабаиванска.

      Ротари дистрикт 2482 България се поставя за цел да работи за преодоляване на демографската криза в страната.Тържеството бе предшествано от научна конференция на тази тема.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Де
      ДЕМОКРАТ
      0 0
      07:50, 7 ное 2023
      Живеем в демократична българия, в условия на свобода на словото и изразяване на мнение, гордост е, че има плурализъм! Всичко друго е жалко и не съответствуващо на демократичните ценности!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини