Две църкви, 23 гроба и редица находки разкриха археолози при разкопки на крепостта край Храстово

Изображение 1 от 3

    Две църкви, 23 гроба и редица находки разкриха археолози при разкопки на късноантичната и средновековна крепост край крумовградското село Храстово. Двете църкви и некрополът към тях са разкрити в западния сектор на крепостта в местността „Язлъ Дереси“

    “Най-важната част на тия църкви е олтарната част и полуразрушените им апсиди, които могат да потвърдят, че храмовете са християнски. Интересното е, че първоначално е имало доста по-голяма църква строена на хоросан с по-широка апсида. Възможно е да е късноантична като датировка, но предстои да се прецезира“, посочи доц. Деян Рабовянов.

    По думите му първата църква е била със сравнително големи размери.

    “След нейното разрушение, през Средновековието е построена по-малка църква еднокорабна, типична за периода и региона с глинена спойка“, допълни доц.Рабовянов.

    В некропола към църквата археолозите разкриват и 23 гроба с положени в тях тела.

    “Имаме християнски погребални обреди, трупополагане по гръб, ориентация Запад-главата изпъната на изток, а ръцете са в различни положения на тялото“, посочи археолога Милен Камарев, който разказа и за това, че в един от гробовете са се натъкнали на т.нар обред на обезвреждане.

    “Той представлява насипване на голямо количество камъни в областта на краката до към коленете. Това е едно вярване, че мъртвия в някаква определена ситуация може да напакости на близките си или т.нар овампиряване“, допълни археолога.

    Около кулите на крепостта пък са открити множество находки.

    “Много голямо количество пластини от брони. Ако през месец юни говорихме за 7 или 8 нови пластини, в момента говорим за над 35-40 пластини от два доспеха. Също така множество върхове от стрели, религиозни предмети, оловна ампула, което представлява миро поклонническо вероятно от Солун. Открити са още предмети на бита, няколко монети и голямо количество керамика“ , посочи още доц. Деян Рабовянов.

    Мария Милчева

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини