МБАЛ "Д-Р АТАНАС ДАФОВСКИ" АД сключи нов рамков договор и ще развива нови дейности с грижа за пациента

С подписването на новия НРД-2023   в   МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" АД , се развиват нови дейности:

Ø    Ревматология – създаден е сектор по ревматология  в Първо вътрешно отделение, който разполага със седем легла  за пациенти по клинични пътеки, както следва:

089.1 -  Диагностика и лечение на системни заболявания на съединителната тъкан при лица над 18 години

090.1  - Диагностика и лечение на възпалителни ставни заболявания при лица над 18 години

91  - Диагностика и лечение на дегенеративни и обменни ставни заболявания

   Лекар специалист по ревматология  е д-р Сибелджан Сали. Завършва с отличие МУ-Пловдив през 2016г. Придобива специалност по ревматология през 2021г.Работи като ревматолог до 2023г. в УМБАЛ „ Пълмед“ ООД. Освен като лекар по ревматология в болничната помощ , д-р С. Сали осъществява  специализирана извън болнична медицинска дейност в МЦ „Авицена“ със следното работно време : понеделник, вторник и четвъртък  от 13 до 16ч. телефон за контакти в  МЦ"Авицена" - 0879040740 от   08.00-10.00ч . и от 14.00ч до 16.00ч.  .

Ø    В очно отделение се издават протоколи за скъпоструващи медикаменти отпускани от НЗОК при диабетна ретинопатия , диабетен макулен едем и  макулна дегенерация свързана с възрастта.

Отделението по очни болести  при МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" АД, гр. Кърджали вече е Център за поставяне на интравитреални инжекции. Формирана е и лекарска комисия, в състав- д-р Ерхан Мурат- председател, д-р Ерай Дурмуш и д-р Кристина Бонева- членове. Комисията е утвърдена съгласно постановление на НЗОК, обнародвано в Държавен вестник, бр. 87.

За да бъде една болница Център за поставяне на интравитреални инжекции е необходима оборудвана операционна и обучен екип, който да изпълнява процедурата. Лекарската комисия от своя страна, освен че изпълнява хирургичната манипулация, издава протоколи за провеждане на интравитреално лечение при пациенти с болести на ретината. Тези протоколи включват определяне на план на лечение и проследяване на терапевтичния отговор при пациенти, получаващи лекарствени продукти по реда на член 78, т. 2 ЗЗО

След издаването на протокола, пациентът го предава в НЗОК, откъдето се отпуска медикамента. Цената на такъв тип медикаменти е приблизително 1300 лв, като след издаден протокол, тя се поема от НЗОК.

Заболяванията, които са показани за лечение със скъпоструващи медикаменти са влажна форма на макулна дегенерация свързана с възрастта (МДСВ), диабетна ретинопатия, с макулен едем, ретинална венозна оклузия.

Ø Извършване на ЯМР под обща анестезия за деца с медицинско направление по НЗОК. С направление, издадено за тази дейност  пациентите не заплащат анестезията.

 МБАЛ "Д-Р АТАНАС ДАФОВСКИ" АД   ще осигурява болнично лечение  по  236  клинични пътеки, 22  амбулаторни процедури и 3 клинични процедури ,  31  медико диагностични изследвания - договор за СИМП , съгласно НРД 2023  за медицинските дейности.

 Сведения за клиничните пътеки, за които болницата е сключила договор с РЗОК-Кърджали, ще бъдат поставени на регистратурата на болницата за информация на гражданите, в приемния кабинет на всяко отделение  ,  ще бъдат качени в  сайта и фейсбук страницата на лечебното заведение  и ще бъдат предоставени на кабинетите на общопрактикуващите лекари и специалистите в извънболничната помощ,

Болничен  пресцентър















Надя Зидарова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини