Поетесата и писател Христина Въчева от Кърджали в класацията на фондация "Буквите"

Изображение 1 от 4

           Алманах „Нова  българска литература” проза 2023 на  Фондация „Буквите” ни поднася основен годишен преглед на авторите на прозаичното творческо писане, който вече 15 години е мерило за литературните тенденции в творческото писане и играе роля на годишна класация на най-доброто от белетристичните художествени тектове на български автори. Поради това той се превръща в значимо литературно събитие, както за своите автори, така и за Фондация „Български издател” като част от литературната матрица в българското книгоиздаване.

          Сред одобрените автори  е и поетесата и писател Христина Въчева от Кърджали, която през последните  осем години живее  и твори в Хамбург, Германия, но силата на българския корен я връща често в Родината. В Алманаха тя се представя с  разказа „Рада” от шестата ѝ книга „Слово в багри.Неочаквани откровения“. Писана по истинска история, гарнирана с щипка въображение, творбата ни връща във времето на 19-ти век. Повествованието вълнува с драмата на младата невеста Рада и нейната смелост и решителност да наруши жестоките патриархални норми в онова смутно време.

          Миналата година  същия Алманах представи вторката с шест поетични творби за Родопа и България.

          Преди по-малко от месец, Христина Въчева стана носител на Специалната награда  за цялостно творчество и многогодишна журналистическа дейност в Хамбург, представени  в медиите на България, присъдена ѝ от литературния конкурс на Културното дружество в двумилионния северен мегаполис. Миналата година нейното участие в Международния фестивал “Българска душа на Святата земя“ в град Бат Ям, Израел 2022, седмо издание онлайн, ѝ донесе Гран При в раздел проза и Грамота - второ място в раздел “поезия“. В края на същата година, през ноември, тя представи в родния си град 5-та и 6-та си книги: “Гласът на сърцето“ – поезия и “Слово в багри. Неочаквани откровения“ – разкази и публицистика. Тези две книги бяха успешно представени  на 2 юни 2023 в “Чайковски хаус“ и в  Хамбург .

    Да й пожелаем творческо здраве и вдъхновение!

    Христина Недялкова

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини