Схемата с фотоволтаиците: За становище с невярна категоризация на земите се плащало между 3000 и 5000 лв.

Софийска градска прокуратура разкри подробности по разследването срещу председателя на Селскостопанската академия проф. Марин Банов и заместник-директора на института "Пушкаров" проф. Венета Кръстева.

Двамата са обвинени, че незаконосъобразно понижавали категорията на земеделски земи. Те бяха задържани преди дни по време на акция в София, Сливен, Стара Загора, Бяла, Кърджали, Момчилград и Хасково.

Според прокуратурата през юни миналата година двамата обвиняеми са извършили длъжностни престъпления, като по този начин била набавена и имотна облага. Длъжностните нарушения се състоят в незаконосъобразно понижаване на категорията на земеделски земи, за да се даде възможност на трети лица да изградят соларни инсталации на нея.    

Според показания на свидетели по разследването в Института по почвознание към Селскостопанската академия е работила корупционна схема за издаването на становища със занижена категоризация на земеделски земи, така че те да могат да се използват за поставянето на фотоволтаични инсталации.

Служител на института е разказал на разследващите, че за становищата с невярна категоризация на земите са получавани между 3000 и 5000 лв. подкуп.

По казуса се работи от 2019 година като първоначално е поет от несъществуващата вече Специализирана прокуратура. Производството се води от СГП от август тази година.

"Най-важното тук е да проверим тези земи, да се вземе проба от тях и наистина да се види дали е възможно земята е била с по-високо качество, а да е обявена за почва с по-ниско качество", изтъкна Илияна Кирилова от СГП.

Междувременно Софийският градски съд отхвърли искането на прокуратурата за задържане под стража на председателя на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов и заместник-директора на института "Пушкаров" проф. Венета Кръстева.

Пенкова ще трябва да плати 40 хиляди лева парична гаранция, а Банов - 30 000 лева.

Съдът прие, че спрямо двамата има обосновано предположение за евентуална съпричастност към престъплението, за което са обвинени. Има и опасност от извършване на престъпление, извод за което може да се изведе от продължителността и повторяемостта на престъплението.

Високите постове, които заемат двамата също повишава риска от извършване на престъпление. Съдът прие, че няма опасност от укриване от страна на двамата. 

Решението на съда подлежи на жалба и протест пред апелативния съд.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини