Мишената в Кандахар – военният ни министър. Преглед на националния печат

„Труд": Талибаните: Атаката бе срещу българския министър

Афганистанските талибани поеха отговорност за нападението срещу базата на НАТО в Кандахар, заявявайки, че то е било насочено срещу българския министър на отбраната Николай Младенов, съобщи Франс прес, позовавайки се на центъра за наблюдение на ислямистките уебсайтове SITE.
„Смъртоносно ракетно нападение бе извършено вчера срещу летището в Кандахар, докато българският министър на отбраната Николай Младенов бе на път към него", се казва в съобщение, появило се на талибански интернет сайт и в други форуми.
Младенов бил „основната мишена на това нападение", уточнява текстът според превода на SITE.

„Стандарт": Меркел ни дава рамо за еврото

Когато говорим за България, ще е само за България и няма да става дума за Гърция или Румъния. Така немският канцлер Ангела Меркел обеща на премиера Бойко Борисов обективна оценка на желанието на София за влизане в Шенген и еврозоната. Министър-председателят е на официална тридневна визита в Германия по покана на дамата. Борисов и Меркел разговаряха вчера час в Берлин.
Колкото до усилията на българското правителство да се класира за чакалнята на еврото ЕRM2, Меркел коментира, че по този въпрос може да се произнесе само и единствено Европейската централна банка. Институцията прави оценка и взема решение, но това, което мога да обещая, е, че на конференцията за новата икономическа политика на Евросъюза няма да се разглеждат групи от държави, а всяка страна ще се оценява отделно и по достойнство, допълни Меркел.

„Дума": Студ и лед обездвижиха България

Рекордно ниски температури бяха измерени на десетина места в България вчера. Във Велико Търново термометрите показваха минус 21,2 градуса. Във Варна температурата падна до минус 17,8 градуса, в Ловеч до минус 19,6 градуса. Минус 29 градуса са отчели термометрите и в силистренското село Главиница.
Радка Желева, кмет на община Алфатар, в която бяха измерени най-ниските температури, съобщи, че през цялата изминала нощ машини са работили, за да може на сутринта да бъде доставен хляб в селата. По повод изявлението на премиера Борисов, че нито един кмет от бедстващите общини не го е потърсил за съдействие, Желева заяви, че община Алфатар е в много тежко финасово положение и няма средства, за да покрие разходите на почистващата техника.

„Новинар": Проверяват Кристалина Георгиева за съпричастност към ДС

Комисията по досиетата ще направи проверка на българския кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева заради твърдения в публичното пространство и за да се разсеят съмненията около нейна съпричастност към бившите тайни служби. Това съобщи в Берлин вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е част от делегацията на премиера Бойко Борисов. Проверката ще бъде направена с нейно съгласие, уточни Цветанов.

„Стандарт": Данък Бастун

Още един данък за старост ще плащаме от 2012 г. Налогът от 0,4 на сто от заплатата ще се дели между шефа и работника. Това е една от идеите на социалния министър Тотю Младенов за финансиране на пенсионната система. Парите от новата такса ще влизат във фонд към осигурителния институт. Той ще изплаща бонуси към пенсиите на хората, навършили 75 г.
С част от средствата ще се строят модерни старчески домове. Данъкът за старост ще влезе към здравните или пенсионните осигуровки. Възможно е той да бъде трупан и през частен фонд.
Два варианта за равно пенсиониране на мъжете и жените - на 63 и на 65 години, обмисля още социалното ведомство.
Експертите препоръчват първия.


24 Часа": БАН пенсионира 400, ще има още

Около 400 души са получили предизвестие за пенсиониране, но ще има още, съобщиха вчера от БАН. Подмладяването на състава е част от реформата в академията. 30-40 свежи кадри са сменили възрастните си колеги.

Проектът за закриване на 27 института беше представен вчера пред общото събрание. Защо ще сливат тракологията с историята и балканистиката, възмутиха се учени. Не получи висока оценка при международния одит, отговориха от ръковоството. Няма да загубим тракологията като дисциплина, уточни шефът на БАН акад. Никола Съботинов. Той се надява в средата на годината бюджетът да бъде актуализиран, защото заради липса на пари академията е спряла международното сътрудничество и обмена на учени.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини