Предприятията декларират наличните парични средства в касите и размера на вземанията от физически лица

За първи път предприятията, регистрирани по Закона за ДДС към края на  третото тримесечие на 2023 г., декларират данни в НАП от текущата си счетоводна отчетност, съобщават от офиса на НАП в Кърджали. Те трябва да обявят наличните парични средства в касите, размера на вземанията (включително от предоставени заеми) от собственици физически лица, работници, служители, лица, наети по договор за управление и контрол,  когато общият им размер към 30.09.2023 г. надхвърля 50 000 лв.

Тези данни се декларират в Приложение №4 на Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО (декларация за дължими данъци)

Първият период, за който се подава информацията, е третото тримесечие на 2023 г., като последният ден  за  деклариране  е  14 ноември 2023 г.  Този срок обаче не е приложим за внасяне на дължимите данъци, които следва да се платят в сроковете, предвидени в ЗДДФЛ и ЗКПО, а именно – до 31 октомври 2023 г., уточниха от офиса на НАП в Кърджали.

За периода октомври-декември на 2023 г. и следващите тримесечия срокът за деклариране на данните от текущата счетоводна отчетност е до края на месеца, следващ тримесечието.

В данъчната декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО има още едно ново Приложения № 3, с което се декларират авторски и лицензионни възнаграждения, начислени и/или изплатени в полза на чуждестранни лица от държава-членка на Европейския съюз. То се подава веднъж годишно, заедно с декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за четвърто тримесечие на годината.

Това съобщиха от НАП-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини