Нивото на яз.”Студен кладенец” спадна драматично,обемът му е запълнен наполовина

Изображение 1 от 2

    Нивото на яз.”Студен кладенец” край Кърджали спадна драматично,като обемът му е запълнен наполовина.

    В момента в яз „Студен кладенец“ има  222.485 млн. м3,  което е 57.38 % от общия му обем.

    „Студен кладенец”разположен е по средното течение на река Арда, на югоизток от град Кърджали. Той е част от Каскада „Арда“ на Националната електрическа компания.

    Със своите 27.8 km² площ той е 3-тият по големина язовир в България след „Мандра“ и „Искър“.]

    Подготовката за изграждане на язовира започва през 1954 г., а на следващата година започва и самият строеж, съпътстван от множество затруднения, породени от приижданията на реката. Официално е открит на 15 юни 1958 година.

    Водосборната област на язовира има площ 3707,5 km²] със среден годишен отток 1600 млн. m³.

    Според първоначалния проект водохранилището има общ завирен обем от 489 млн. m³, но измервания от 2001 година показват, че той е намален до 387,8 млн. m³ при залята площ 27,8 km².[2] Причина за намалението е интензивното запълване с наноси, което намалява след изграждането на язовир Кърджали през 70-те години.] Езерото заема 25 km по дължината на долината на Арда, достигайки в горния си край до град Кърджали.

    Язовирната стена е бетонна гравитачна, съставена от 27 блока, и е висока 67,5 m в най-високата си част, а дължината ѝ по короната е 338 m.[2] В основата си стената е широка 61 m, а в короната – 8 m. По короната преминава път с ширина 6 m. Преливникът, разположен върху 9 блока в средата на стената, има капацитет 3600 m³/s, а основният изпускател – 180 m³/s..

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини