Празник на българския дух и култура в Хамбург, наградиха кърджалийката Христина Въчева

    В първата десетдневка на октомври една мащабна културна изява на българите в северна Германия озари духовния хоризонт на Хамбург.Емблематичната сграда Хамбург Наус посрещна  представители на Българската диаспора, които представиха 6-ия преглед на българското културно творчество под надслов “Българско слово, музика, багри и танц“. Организатор и водещ на събитието бе Емилия Юкер, председател на Културното дружество при клуба на българските жени и семейства в двумилионния  мегаполис.

          Отец Явор Щурм, представител на БПЦ в града приветства и благослови присъстващите.

          На сцената  в малката зала, фолклорна група“Здравец“ с ръководител  Вероника  Антонова показа осем оригинални хореографски и творчески вдъхновения. Създаден преди 16 години танцовият  състав за български фолклор представи изпълнения на детската  танцова група и групата за възрастни. С особена магия се отличи танцовата композиция “Сватба“, посрещната с бурни ръкопляскания – още едно доказателство за непреходната сила и красота на българското танцово изкуство. Горещо аплодирана бе и младата певческа група за народни песни “Дамасцена“ с ръководител народната певица Вики  Узунова. Четири сладкогласни  певици, сред които е и германката Франциска Масман показаха завидни певчески умения с  песни от  Родопската, Пиринската, Добруджанската и Македонската  фолклорни области.

          Фолклорното начало бе допълнено и от изпълненията на кавалджията Пламен Павлов, който представи импровизации по музика на J.S. Bach с жанрове от българския фолклор.

          Виртуозно и професионално прозвучаха “Мечтание“ на Р.Шуман и “Любовни мечти“ на Ф. Лист в изпълнение на пианистката Марина Савова. Духовна наслада за присъстващите бе и “Интермецо“ от операта “Селска чест“ на П.Маскани, “Лебед“на Камий Сен Санс и “Канон“ на Й.Пахелбел в изпълнение на  челистката Анна Гешлер.

         Картините на художниците от “Арт“ групата при Културното дружество Бранимир Георгиев, Емилия Юкер, Калина Иванова и Дарина Генадиева  изпълниха пространството с багри, светлина и послания  за един по-хубав свят.

         Весел прочит на злободневни теми – народен хумор прозвуча в шегите и вицовете на  Ангел Василев.

     Бяха  обявени резултатите от ежегодния литературен конкурс за авторско художествено майсторство с обществено значение на българите в Хамбург, учреден на 3 март 2006 година.

    Голямата награда в раздел “поезия“ се присъжда на Марина Бартоломеус от Берлин. Първа награда в този раздел се дава на доцент д-р Добрин Паскалев от Варна. Втора награда – д-р Пламен Парнарев, трета – Йорданка Радева от Разград

          Голямата награда в раздел “Проза“ се дава на Диана Христова (Олива) от Пазарджик. Първа награда в същия раздел се присъжда на проф. д-р Златимир Коларов, втора награда – отново Йорданка Радева от Разград, трета – д-р Христина Божинова от Варна.

    Специална награда за цялостно творчество и многогодишна журналистическа дейност в Хамбург, представени в медиите на България се дава на поетесата и писател Христина Въчева.

    Наградата за млад автор печели Жанета Георгиева от България.

    Специални награди за публицистика с висока гражднска позиция и значимо  обществено значение се присъждат на д-р Георги Чалъков от Варна и проф. д-р Златимир Коларов от София за сценария на филма “Огненият генерал и пожарът на Ерма“

    Специална награда на името на Иван Михайлов в раздел “проза – пътеписи“ се дава на Таня Иванова от София, която живее в Испания.

        Българите   получиха  имейл поздравления от БТА  и SOFIA PRESS.

        Културното събитие бе уважено от почетния консул на Република България в Хамбург Михаел Томас Фрюлих.

        Истински празник на българския дух и култура в Хамбург, далеч от България, но близо до Родината, защото всички те, българите, я носеха в сърцата си, изпълнени с гордост за нейното славно минало, велика история, настояще  и светло бъдеще.

       Христина Недялкова

        

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини