ЕК: Засега няма миграционни последици заради обстановката в Израел и Газа

Засега няма миграционни последици от събитията в Израел и Газа в началото на месеца, заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси. По неговите думи групировката "Хамас" носи отговорност за това, че хората в Газа търпят последиците от израелския отговор, защото не съдейства за евакуация.

ЕС утрои в последните дни бюджета за хуманитарна помощ за Газа и той достига вече 65 милиона евро, посочи говорителят. По неговите думи се водят преговори с Египет, за да може хуманитарната помощ да достигне до засегнатите.

Приветстваме съобщенията на властите в Израел за частично възобновяване на водоснабдяването в Газа. Ако много хора се наложи да бъдат разселени, властите трябва да избягват тежки хуманитарни последици, заяви говорителят. По неговите думи обстрелът от "Хамас" по основно граждански цели в Израел продължава, а ЕС е в контакт със Саудитска Арабия, Катар, Обединените арабски емирства и Египет, за да изрази очакванията си да се предприемат действия за прекратяване на ударите на групировката, за да не страдат цивилните в Газа.

"Хамас" трябва да спре обстрела по цели в Израел и да освободи незабавно взетите заложници. Терористичната организация "Хамас" започна война срещу Израел. Според ЕС Израел има право на самоотбрана в рамките на международното право, каза говорителят. Той отбеляза, че позицията на ЕС по тези събития ще бъде обсъдена допълнително на насрочената за утре извънредна онлайн среща на Европейския съвет.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини