Кърджали е на последно място в страната по Индекс за местната система на почтеност, корупцията е висока

Асоциация „Прозрачност без граници” прави финална снимка на общинската власт от мандат 2019-2023

Кърджали стартира отпоследното място в Индекса на местната система за почтеност

Къде се случва корупцията?

Защо се случва?

Кой носи отговорност?

Отговорите на тези въпроси отново търси Асоциация „Прозрачност без граници“ във втория етап на проекта „LISI – устойчиво бизнес развитие на местно ниво”, по време на който ще бъде разработен Индекс на местната система за почтеност – 2023. Резултатите и анализът на индекса ще бъдат използвани за оценка на местната бизнес среда.

Стартиралият в края на 2021 г. проект е продължение на LISI програма (2014-2017 г.). Затова на сайта на Асоциация „Прозрачност без граници“ http://lisi.transparency.bg/могат да бъдат проследени всички сравнителни динамики по общини и в национален мащаб. Избирателите от областните градове ще получат ясен отговор на въпроса: Как се е развила общината, в която живеят, през последния мандат?

Община Кърджали заема последното 27-мо място в общата класация на общините, включени в Индекса на местната система за почтеност за 2022 година. Съвкупният индекс е 2,68 точки, измерен по скалата от 1 т. (най-ниска стойност) до 5 т. (най-висока стойност).

Оценката на кмета е 2,41 т., като при изследването са регистрирани редица дефицити, свързани с липсата на публично заявени управленска програма и на отчети за нейното изпълнение, както и на отчетност относно изпълнението на проектите, изпълнявани от общината. Изследването регистрира и незадоволително ниво на контрол върху доставчиците на публични услуги по договори по проекти на общината, включително и върху изпълнителите на обществени поръчки.

Общинският съвет получи обобщена оценка 2,54 т. заради недостатъчен контрол спрямо местната изпълнителна власт, липса на непосредствен диалог с избирателите и отчетност за работата на общинския съвет и на отделните комисии.

През юли 2023 година експертите на Асоциация „Прозрачност без граници“ отново започнаха да анкетират представителите на местните институции. В края на годината ще е ясна моментната снимка на местната власт в края на мандата 2019-2023.

Оценките на община Кърджали по всички показатели можете да видите тук.

http://lisi.transparency.bg/post_year/%d0%ba%d1%8a%d1%80%d0%b4%d0%b6%d0%b0%d0%bb%d0%b8-2022-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0/

Това съобщиха за Кърджали бг вести от Асоциация "Прозрачност без граници".

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини