Mирно съвместно съществуване с Китай и защита на суверинитета на Тайван заяви президентката Цай Ингвен

Тайван се стреми към мирно съвместно съществуване с Китай със свободно и неограничено взаимодействие между хората от двете страни, заяви президентката Цай Ингвен в речта си по случай националния празник, предаде Ройтерс. 

Тайван, за който Китай претендира като за своя територия, е подложен на все по-голям военен и политически натиск от страна на Пекин, включително две големи китайски военни учения в близост до острова от август миналата година.

Цай, която не може да се кандидатира отново за президент на изборите през януари след два мандата на поста, многократно е предлагала преговори с Китай, който ги е отхвърлил, тъй като гледа на нея като на сепаратист.

Говорейки пред президентската канцелария, Цай заяви, че международната подкрепа за Тайван е достигнала "безпрецедентна височина".

"Тъй като това е моментът, в който вече можем да се изправим пред света с увереност и решителност, можем също така да бъдем спокойни и самоуверени изправяйки се пред Китай, създавайки условия за мирно съвместно съществуване и бъдещото развитие от двете страни на Тайванския проток", добави тя.

Цай заяви, че е неин дълг да защитава суверенитета на Тайван и неговия демократичен и свободен начин на живот, като се стреми към "свобода, неограничено и ненатоварено взаимодействие" между Тайван и народа на Китай.

Пекин твърди, че правителството на Тайван трябва да приеме, че и Китай и Тайван принадлежат към "един Китай", което Цай отказва да направи.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини