Инфаркти покосяват млади хора в Кърджали, болницата организира безплатни кардиологични прегледи

    По повод Световния ден на сърцето-29 септември МБАЛ“Д-р Атанас Дафовски“АД организира на 5 октомври/четвъртък/2023 г. от 13,00 до 15,00 ч. в Кардиологичното отделение в 12 кабинет безплатни кардиологични прегледи. Записването може да стане на тел.0361 68266.Това съобщи на брифинг зам.-директорът на здравното заведение по административната част д-р Семра Изетова. Тя посочи,че областта ни е добре обезпечена с кардиолози, те дори имат възможност да посещават малките общини. През последните 5 години чувствително е намалял броят на смъртните случаи от миокарден инфаркт в болницата. От 14% те са паднали на 9%. Това е благодарение и на отделението по инвазивна кардиология,подчерта д-р Изетова.

    Д-р Изетова посочи,че  29 септември е обявен за Световен ден на сърцето през 1999 г. Първата сърдечна операция е направена през 1893 г.в Чикаго. Днес от сърдечно-съдови заболявания 13 млн.души умират в света годишно. Профилактиката е една от  възможностите да се намали смъртността. В България 600 000 души годишно не посещават профилактичните прегледи. Почти всички не са здравно осигурени ,каза още д-р Семра Изетова.

      Кардиологът д-р Павел Хаджиев посочи,че през кардиологичното отделение на болницата годишно минават по 1800 пациенти. Във времето на ковид епидемията техния брой е намалял, заради страха от прегледи. Отлично работи от 10 години отделението по инвазивна кардиология.В България 60% от хората умират от сърдечно-съдови заболявания ,каза още д-р Хаджиев. Той посочи, че пада възрастовата граница на пациентите на кардиологичното отделение. Най-младия пациент с инфаркт е дрогиран и пиян юноша на 19 години. Тази сутрин в болницата е докаран пациент с миокарден инфаркт на 35 години. Кардиолотгът препоръча двигателна активност на кърджалийци, като средство за борба с хипертонията и сърдечно-съдовите заболявания.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини