2 автомобила са „на трупчета”,заради отнети книжки за алкохол на собствениците им в област Кърджали

2 автомобила са „на трупчета”,заради отнети книжки за алкохол на собствениците им в област Кърджали.Колите са на отговорно пазене в притежателите им.Те не могат да ги използват,защото са веществено доказателство.Собствениците им са заловени да шофират след употреба на алкохол и нямат право да шофират.Това съобщиха за Кърджали бг вести от Регионалния пресцентър на МВР-Кърджали.От пресцентъра поясниха ,че изпълняват указанията на Прокуратурата.

Нито служителина МВР, нито прокурори имат право да задържат временно автомобилите на пияни и дрогирани шофьори до влизането в сила на тяхната присъда. Това ще става само с решение на съда, който да налага задържането на превозното средство като обезпечителна мярка с оглед бъдещо му отнемане в полза на държавата.

Този принцип е залегнал в методическите указания, които изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до прокурорите в цялата страна, съобщава "Труд".

Поправките в НК влязоха в силана  8 август и оттогава полицаи и прокурори от цялата страна решиха, че законът ги задължава временно да отнемат автомобили без съд и присъда.

Сега и. ф. Главният прокурор обяснява на колегите си, че незабавно след привличане на обвиняемия, прокурорът трябва да внесе в съда искане за обезпечаване на отнемането на съответното МПС.  Когато автомобилът не е собственост на обвиняемия, следва да се установи неговото имущество и искането за обезпечение да се насочи към негова собственост, за да се обезпечи отнемането на равностойността на МПС-то.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини