Нейнски: Шпионският скандал не помага за свалянето на съмненията, че България е троянски кон на Русия в ЕС

Най-важна при шпионските скандали е реакцията на властите. Имиджът на страната страда от подобни инциденти и не помага за свалянето на съмнението, че България е троянски кон в ЕС на държави извън съюза, каквато е Русия. Това коментира в "Денят започва" бившият външен министър Надежда Нейнски по повод шпионския скандал във Великобритания.

Решението да се откриват избирателни секции в чужбина навсякъде, където има достатъчно българи, не дава реална възможност на държавата да контролира кой реално се занимава с изборите, а контролът е изключително занижен, смята Нейнски.

"Трябва да се помисли за законодателство и за начин държавата да гарантира, че има контрол в секциите в чужбина. От посланика ни в Лондон разбрах, че задържаните не са потърсили връзка с българското посолство. Те са арестувани през февруари, по-късно са арестувани още двама. Отказали са връзка с посолството, държат се в различни затвори и срещу тях има много сериозни обвинения, включително съмнения, че са подготвяли отвличания в полза на Руската федерация".

Важно е за България този случай да бъде разнищен и да се вземат съответните мерки такива случаи да не се повтарят, заяви Нейнски.

Независимо чия собственост е, Руската църква е под юрисдикцията на Българската православна църква, а руското посолство не може да си позволи да я затваря, коментира Нейнски.

Това е абсурд от всякаква гледна точка. Нещо повече - разбрах, че посланичката е казала, че все още българският патриарх не се е обадил на руския да му дава обяснения. Те според мен са объркали календара и не знаят къде се намират

Според Нейнски част от българския политически елити службите има уплах да се разследва Русия, а шпионската руска мрежа у нас минава през сътрудничеството на КГБ с някогашната Държавна сигурност.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини