Георги Кулов пред БНР : Вотът в Кърджали отново ще бъде етнически

Издигането на банкера Ерол Мюмюн за кандидат-кмет на Кърджали от Движението за права и свободи беше изненада за мнозина. Не се очакваше човек с позиции в партията до заместник-председателски пост да бъде освободен от досегашните си  ангажименти като градоначалник. Това коментира в ефира на Радио Кърджали журналистът Георги Кулов. Индикации, че промени са възможни, са дошли още предния ден от "препитването" при Доган, когато досегашният кмет на Черноочене също не получи одобрение за нов мандат.

Ясно беше, че освен да налага жени в политиката, Ахмед Доган се опита да търси подмладяване и на управленския екип. Още повече, че младежкото движение и кадрите му са негова слабост, уточни Георги Кулов.

Новите хора носят нови идеи и най-вероятно Ерол Мюмюн има знание и реално познава живота в общината и проблемите в администрацията в Кърджали, още повече, че ръководи банката, която обслужва Община Кърджали, смята журналистът.

Според него пластовете в ДПС в региона няма да се разместят бързо след издигането на Ерол Мюмюн за кандидат-кмет на Кърджали, защото "става въпрос за неща, градени 20 години, и тези връзки, контакти и кадрова политика на Хасан Азис ще работят в негова полза. Ако не заложи на приемственост, Ерол Мюмюн рискува да предизвика криза".

Зад кандидата за кмет на ДПС стоят силни икономически лобита, коментира още Георги Кулов.

Той смята, че Ерол Мюмюн няма да има проблем и ще спечели още на първия тур, въпреки че е възможно да има отдръпване на "български" гласове, каквито получаваше на изборите през годините Хасан Азис.

И на тези избори вотът ще бъде етнически, а най-вероятните силни опоненти ще са Ерол Мюмюн (ДПС) и Никола Чанев (ГЕРБ), според Кулов. 

"Демографската картина в района е такава, че не могат да се очакват други варианти, освен етнически вот. Той не е патент на Кърджали, напротив - в цял свят, където има етнически общности в дадена държава, е така. Това са рефлекси на етносите. Те са закономерни не само при българските турци, закономерни са в цял свят, така че ние не можем да направим нещо по-различно", коментира Георги Кулов. Според него по-опасният на тези избори ще е купеният вот. "Гласовете обаче може да се купуват, вече са говори за баснословни цени на гласовете в квартал "Боровец"... Така че към етническия вот трябва да добавяме и евентуалното пазаруване на гласове. Според мен ще бъде много сложен изборен процес, все пак изборите няма да бъдат толкова спокойни", смята журналистът.  

Като изненада на избори 2023 той очаква да бъде представянето на "Възраждане".

Станислава Георгиева

БНР Радио Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Фе
    Фен
    0 0
    10:26, 22 сеп 2023
    За съжаление 30 и повече години ДЕМОКРАЦИЯ, не можем да преодолеем етническото. В дълг към гражданите са и партиите извън ДПС. Особено лявата! Добър анализ, поздравления! Здраве и успех на всички! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини