България е експулсирала предстоятеля на руската църква в София заради "заплаха за националната сигурност"

България е експулсирала предстоятеля на руската църква в София архимандрит Васиан заради "заплаха за националната сигурност". Освен него страната е изгонила още двама служители на църквата, съобщи руското посолство в България.

''[Българските власти] сметнаха, че отец Васиан представлява заплаха за националната сигурност", казват руски дипломати, цитирани от ТАСС, където новината беше съобщена за първи път.

Тримата руски дипломати са били извикани в миграционната служба в четвъртък, където им е било казано, че трябва да напуснат пределите на България. Това каза руската посланичка в България Елеонора Митрофанова пред ТАСС.

"В същото време те бяха качени в полицейска кола и откарани по домовете си, за да могат да си съберат нещата, след това ги откараха до църквата и след това до границата със Сърбия“, каза тя.

Руското посолство определи действията по експулсиране на тримата служители като "груби, фрапантни действия" и изрази възмущение от взетото решение.

Свободна Европа потърси потвърждение за експулсирането на архимандрит Васиан от Министерството на външните работи, но от там все още не са предоставили отговор.

На 17 септември трима руски дипломати бяха обявени за персона нон грата от Северна Македония. По информация на македонски медии и на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов един от тях е именно архимандрит Васиан (Змеев).

Информацията за изгонените дипломати беше съобщена от руското външно министерство и руското посолство в Скопие в петък. Ден по-късно беше потвърдена и от македонското външно министерство. Официално няма посочени имена.

Информацията, че единият от изгонените е председателят на руското подворие в София архимандрит Васиан беше публикувана миналия петък от сайта dveri.bg.

Според него „неофициално Змеев координира цялата политика на Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА) по отношение на нейната църковна дипломация през последната година.

Според Атанас Атанасов архимандрит Васиан посещава Северна Македония, "за да осъществява функциите на руското разузнаване с цел да се внесе разкол в македонската църква".

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бр
    браво
    8 -3
    17:13, 21 сеп 2023
    Поздравления за българските власти.Митрофанова ВЪН !
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини