Правителството отпусна допълнителни 16 млн. лв. за увеличение на възнагражденията във висшите училища

Mинималната заплата на асистентите в държавните университети се увеличава от 1500 до 1810 лв., считано от 1 август 2023 г. Правителството отпусна допълнителни 16 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на академичния състав във висшите училища, съобщи правителствената пресслужба.

Последното увеличение на заплатите на университетските преподаватели беше направено през лятото на миналата година. Тогава възнаграждението на асистентите от 1300 стана 1500 лв.

Средствата за повишаване на заплатите са както за асистентите, така и за останалите преподаватели в 33 държавни висши училища.

Министерският съвет одобри и допълнителни 3 млн. лв. за Селскостопанската академия чрез бюджета на Министерството на земеделието и храните за увеличение на началните размери на основната работна заплата на академичния състав.

Правителството отпусна над 666 хил. лв. за спортни занимания в държавни и частни университети. Държавните университети, които ще получат над 616 хил. лв., са 33, а 9 частни висши училища ще получат над 49 хил. лв. Парите са за подпомагане на физическото възпитание и спорт на студентите, които се обучават в редовна форма.

Над 810 хил. лв. за компенсации за родители, чиито деца не са приети в детска градина

Кабинетът отпусна над 810 хил. лв. за компенсации за родители, чиито деца не са приети в държавна или общинска детска градина в периода от 1 май до 30 юни. От компенсацията ще се възползват семействата на над хиляда деца.

Над 805 хил. лв. са предназначени за разходите за отглеждане и обучение на 1013 деца на територията на Столична община. Семействата на 5 деца, живеещи в община Пловдив, ще получат над 3 хил. лв., а 826 лв. са за едно дете от община "Родопи".

Изплатените на общините компенсации за деца, неприети в детски градини, вече са отразени в бюджета за 2023 г. Средствата са за периода от ноември 2022 г. до края на април тази година и са в размер на 2 544 784 лв.

36 млн. лв. за работа с деца от уязвими групи

Правителството отпуска и над 36 млн. лв. за работа с деца и ученици от уязвими групи в общински училища и детски градини. Разходите могат да са за служители, включени в екипите за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, за заплащане на допълнителни учебни часове по български език в училищата и на допълнителни модули за деца, които не владеят български език, както и за заплати на социални работници, образователни медиатори или помощници на учителя, посочват от пресслужбата.

Три национални програми за училищни лаборатории, изграждане на площадка за обучение по безопасност на движението, изкуства и спорт ще бъдат финансирани с над 5 млн. лв., реши правителството.

Друго решение от днешното правителствено заседание е отпускането на 18 млн. лв. за възстановяване на разходите за транспорт или наем по месторабота на педагогическите специалисти, които работят в населено място извън местоживеенето си.

4 млн. лв. за духовните училища

С над 4 млн. лв. ще се финансират петте духовните училища в системата на предучилищното и училищното образование, реши правителството.

Духовното училище в Момчилград ще получи 1 192 732 лв., Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий" - 542 661 лв., Духовното училище в Русе - 410 533 лв., Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" - 1 272 658 лв., а Духовно училище "Нювваб" в Шумен -
832 258 лв.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини