Първият кораб със зърно от украинското пристанище Черноморск отплава към Босфора

Товарен кораб със зърно е напуснал пристанището на украинския град Черноморск за първи път след преустановяването от страна на Русия на прилагането на зърнената сделка, предадоха световните агенции.

Плавателният съд е потеглил от украинското пристанище въпреки предупрежденията на Москва, че ще взима такива кораби за мишена, отбелязват Франс прес и БТА.

Първият кораб със зърно, потеглил изобщо от украинско пристанище след прекратяването на зърнената сделка, беше контейнеровоз под хонконгски флаг, отплавал от Одеса към Турция по новия хуманитарен коридор още на 18 август.

Миналия месец Украйна обяви "хуманитарен коридор" в Черно море, по който кораби ще преминават до украински пристанища, за да бъдат натоварени с украинско зърно.

Два товарни кораба - "Резилиънт Африка" и "Ароят" пристигнаха в Черноморск в събота, за да бъдат натоварени с общо 20 000 тона зърно, предназначено за Африка и за Азия.

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков заяви днес, че плавателният съд "Резилиънт Африка" с три тона зърно е потеглил от Черноморск и се насочва към Босфора. 

Вторият кораб все още се намира в Черноморск и се товари със зърно, което е предназначено за Египет, уточни украинският министър.

Москва извършва чести атаки с дронове и ракети срещу украинската инфраструктура за износ на зърно. Натоварването на двата кораба с украинско зърно и отплаването им от страната представлява тест за способностите на Украйна да разблокира своите пристанища за зърнен експорт в момент, когато Русия се опитва да наложи де факто блокада на страната, посочва Ройтерс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини