Гвардейците от ЕГ „Христо Ботев“ взеха участие в културно-историческия спектакъл „Българската армия – от Аспарух до наши дни“

Изображение 1 от 2

    Единадесетото издание на спектакъласе проведе под патронажа на президента на Р. България Румен Радев, а акценти в програмата бяха майсторски възстановки на бойни сцени, на събития от Второто българско царство, Сръбско-българската война, Втората световна война и други.

    Идните поколения трябва да знаят и да помнят историята си. Към героичното минало ни върнаха гвардейците от Първия ученически гвардейски отряд към Езикова гимназия „Христо Ботев“, гр. Кърджали. Те бяха единственият ученически гвардейски отряд, който бе поканен да участва в мащабните възстановки.

    Под съпровода на песенния вариант на „Ботевия марш“изпълниха своя авторски танц „Български юнаци“. В ритъма на марша и вдигнатите саби напомниха за онзи бунтарски дух, който е вдъхновявал българина да отстоява себе си. По време на тържественото дефиле по улиците на село Тополи младежите представиха художествени композиции с българския трикольор и копие на парадната сабя на цар Борис III. По музика на рок група „Епизод“ младите гвардейци изиграха и танците „На прощаване“ и „Безсмъртие“, с които вече 18 години съхраняват българските традиции и възпитават в патриотизъм и родолюбие. В знак на гордост и признателност за създадените песни, на които гвардейците дължат голяма част от творчеството си, рок група „Епизод“ бе удостоена с почетния плакет на Първия ученически гвардейски отряд към ЕГ „Христо Ботев“, гр. Кърджали. Живият символ на града ни получи поздравления от организаторите на мащабното събитие, кметовете на гр. Варна и с. Тополи, участници и гости на спектакъла.

    Младите гвардейци показаха, че имат и добри сърца, като подкрепиха дарителската кампания на сдружение „Аз вярвам и помагам“.

    Поздравяваме нашите ученици за достойното представяне! Нека продължават да пресъздават героичната история на България и да бъдат достойни Ботеви потомци!

    Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия в Кърджали.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини