Завърна се от Гърция българският екип от модула за гасене на горски пожари

Изображение 1 от 3

    Българският екип от 36 пожарникари, който преди десет дни замина за Гърция с пет пожарни автомобила, два микробуса и оперативен автомобил, в помощ на колегите си от южната ни съседка при овладяване на ситуацията с пожарите там, се завърна в страната. Огнеборците бяха посрещнати от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов, който им благодари за добрата работа и са се завърнали живи и здрави от мисията. Това бе втори екип за помощ, изпратен по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС, а първият се завърна невредим на 1 септември.

    „Предизвикателство бяха високите температури през първите дни. Навсякъде се усещаше и сушата, която е превзела тази част от Гърция. Буквално един пожар можеше да се промени коренно за няколко секунди. Докато е локализиран в една малка част, за минути се разпростира на много голяма територия“, разказа пред журналисти ръководителят на мисията Росен Борисов.

    Той обясни, че заради ветровете, които на моменти са били доста силни, екипите постоянно са били подготвени за евакуация. Предизвикателство е било и наличието на летателна техника за гасене, в чийто обсег огнеборците са внимавали да не попаднат. При пристигането си в Гърция завърналият се днес екип е участвал в потушаване на нововъзникнал пожар. 

    „Когато пожарът не беше овладян, имаше моменти, в които вниманието ни трябваше да бъде на повече от 100 процента. Буквално и това бяха указанията – всеки, във всеки един момент, забележи ли нещо – да предупреждава. През цялото време хората бяха във визуален контакт един с друг“, разказа още Росен Борисов.

    За работата зад граница на българските пожарникари главен комисар Александър Джартов коментира, че това е поредна мисия, която доказва професионализма на българските огнеборци. 

    „Ние сме много горди с момчетата, защото особено когато отидат на място, те работят рамо до рамо с домакините. Това по принцип е признак на доверие. Те са се доверили, видели са професионализъм в тях. Когато домакините нямат доверие, обикновено изпращат екипите на друго място, а не да гасят с тях. За нас това е оценката“, коментира главен комисар Джартов. 

    Той припомни, че първата международна мисия, в която български пожарникари са участвали през настоящата година, е спасителната в съседна Турция, след земетресенията там.

    „Отделно основно ангажимента ни по отношение на международната помощ бе свързан с Гърция. За втора поредна година участвахме в идеята, която е за предварително разполагане на екипи през юли. Впоследствие се наложи да изпратим още екип от 50 пожарникари“, каза още главен комисар Александър Джартов.

    БТА

    Снимка:еТВ

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини