169 язовира в Кърджалийско са потенциално опасни, проверени са преди обилните валежи

  169 язовира в Кърджалийска област са потенциално опасни , затова са проверени преди обилните валежи.  Извършени са проверки на стените, преливниците и изпускателите. Няма съществени отклонения от изискванията за безопасна експлоатация. Направени са предписания.Това съобщи за Кърджали бг вести областният управител Никола Чанев. Губернаторът посочи ,че общо в областта като язовири са класифицирани 1067 обекта. На базата на потенциалната опасност 76 язовира са класифицирани в Първа степен с висока потенциална опасност. От Втора степен като значителна потенциална опасност са 93 водоема. 653 са от Трета степен с ниска потенциална опасност. Като язовири подлежащи на контрол са класифицирани 245 водоема. От стратегическо значение са язовирите „Кърджали” и „Студен кладенец”, които са собственост на НЕК.

  Областният управител посочи,че единственият язовир на територията на областта,който е представлявал реална заплаха е яз.”Мъглене”. Той своевременно е бил ремонтиран от собственикът „Земинвест”.

  Освен оглед на язовирите,ежегодно се оглеждат и речните корита. През април т.г.са направени постъпки за 35 млн.лева от републиканския бюджет за почистване на речните корита. Кърджалийска и Хасковска област имат най-много речни корита за почистване, каза още областния управител.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини