Кърджалийци почетоха 138-годишнината от Деня на Съединението с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на освободителите

С поднасяне на венци и цветя пред Паметника на освободителите в градската градина кърджалийци почетоха 138-годишнината от Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 година.

За да почетат делото на поборниците за този изключително български акт, независимо от волята на Великите сили, и падналите за свободата на България,  тук дойдоха народният представител Елван Гюркаш, кметът доц. д-р Хасан Азис, заместникът му инж. Катя Митовска, секретарят на общината Себахатин Риза, председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед, общински съветници, областният управител Никола Чанев, началникът на Военно окръжие Кърджали подп. Николай Александров, представители на Съюза на офицерите от сержантите от запаса и резерва, на политически партии и обществени организации, граждани.

За да поднесат венци и цветя пред Паметника на освободителите, всички те преминаха през шпалир от млади гвардейци от първия ученически гвардейски отряд към ЕГ „Христо Ботев”. Тук бяха и младите историци към школата по история „Историка” в СУ „П. Р. Славейков”.

След ритуала по поднасяне на венци и цветя, кметът каза пред журналисти: „6 септември  е един паметен, исторически ден за България. Съединението на Княжество България с Източна Румелия бележи един нов етап от развитието на България. Мисля, че на този ден всички трябва да си дадем ясна сметка, че наистина съединението прави силата и е един от най-важните силни моменти от историята на  страната”.

Това съобщиха от Община Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини