Втори екип наши пожарникари заминаха от Кърджали за Гърция

Изображение 1 от 3

    Втори екип от нови 36 български огнеборци замина за съседна Гърция, за да помага на колегите си в южната ни съседка в овладяване и ликвидиране на пожарите в района на Александруполис. Подкрепата е по линия на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС), чрез който от страната ни е поискана помощ.

    Българските пожарникари сменят първия екип на модула ни за борба с горските пожари, който замина на мисия в Гърция на 23 август и който се очаква да се завърне в България в следобедните часове. 

    Изпращането на втори екип и удължаване на българското участие в помощта при справяне със ситуацията се налага защото пожарите в южната ни съседка не са овладяни, обясни пред журналисти директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) главен комисар Александър Джартов, който присъства на инструктажа на екипа. Той уточни, че освен българските пожарникари, в потушаванията продължават да участват и сили от Словакия. А за работата на първият екип, главен комисар Джартов коментира, че са се справили много добре и ги очакват да се завърнат живи и здрави.

    Сборният пункт, от който отпътуваха огнеборците бе Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кърджали. В новия състав са включени огнеборци от София, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Ловеч, Габрово, Пазарджик и Стара Загора. Те пътуват с пет микробуса. Ръководител на екипа е главен инспектор Росен Борисов от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" -Шумен. 

    До момента в района на град Александруполис в Северозападна Гърция, където е регистриран най-големият горски пожар в ЕС от 2000 г. насам, са изгорели над 810 000 декара земя, информират от ГДПБЗН. И допълват, че чрез Механизма за гражданска защита на ЕС в Гърция са изпратени 407 пожарникари и 62 специализирани автомобила от България, Кипър, Чехия, Франция, Румъния, Сърбия и Словакия.

    А поради размера на огненото бедствие, Европейската комисия обяви, че провежда най-мащабната си въздушна противопожарна операция за справянето с „най-големите регистрирани някога в ЕС“ горски пожари. 

    Текст:БТА

    Снимки:еТВ

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини