Богатият лидер на Габон смяташе, че ще успее да се противопостави на тенденцията за преврати в Африка, но изглежда сгреши

Президентът на Габон Али Бонго Ондимба знаеше добре за заплахата от военни преврати в неговата част на света, но се кълнеше, че такъв няма да се случи на него.

„Въпреки че през последните седмици нашият континент беше разтърсен от остри кризи, бъдете сигурни, че никога няма да позволя вие и нашата страна Габон да станат заложници на опити за дестабилизация. Никога“, заяви Бонго този месец, когато централноафриканската държава отбеляза 60 години от независимостта си от Франция, като почти през цялото това време семейството му е било на власт.

Сега, според група бунтовници от габонските сили за сигурност, които говориха по държавната телевизия рано в сряда, той е под домашен арест, обвинен в „непредсказуемо, безотговорно управление“. Военните, които завзеха властта, заявиха, че хора от обкръжението на Бонго са били арестувани за „предателство“, присвояване на средства и корупция, макар че не беше ясно дали и към самия президент има такива обвинения.

„Не знам какво става“, каза Бонго в кратко видео, споделено с медиите часове след изявлението на войниците преди зазоряване. В богато застланата с килими стая, в която той седеше, върху рафт с книги имаше изображение на бившия южноафрикански президент Нелсън Мандела.

Дългогодишен политик и някогашен фънк музикант, 64-годишният Бонго, който е получил френско образование, е член на една от политическите династии в Африка. Той встъпва в длъжност през 2009 г. след смъртта на баща си, който управлява богатия на петрол Габон в продължение на 41 години, и продължава партньорството в областта на сигурността с Франция и САЩ.

Дълголетието на семейството му може би дава увереност на Бонго пред военните преврати, разтърсващи други части на френскоезична Африка.

Все пак имаше и предизвикателства. През 2016 г. той спечели втория си седемгодишен мандат с малка преднина на фона на бурни протести, а в края на 2018 г. получи инсулт, който му попречи да изпълнява задълженията си в продължение на месеци. В началото на 2019 г., докато Бонго се възстановяваше в Мароко, разбунтували се войници направиха опит за преврат. Те бързо бяха заловени.

Все още не е ясно как ще се развие превратът, обявен в сряда, часове след като Бонго беше обявен за победител на президентските избори през уикенда. Ръководителите на преврата заявиха, че семейството му и лекарите му са с него в дома му. Те не дадоха подробности за здравословното му състояние.

Бонго се задържа на власт в район на Африка, където държавните глави намират начини да останат на поста си с десетилетия. Съседите на Габон са управлявани от трима от най-дългогодишните лидери на континента, сред които Теодоро Обианг в Екваториална Гвинея, който е на власт от 1979 г., Пол Бия в Камерун, който е на власт от 1982 г., и Денис Сасу Нгесо в Република Конго, който беше на власт от 1979 до 1992 г., а после от 1997 г. досега.

Макар че петролните залежи на Габон обогатиха неговите управници, много от които са свързани с роднински връзки, сред населението нараства недоволството от крещящото неравенство. По данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ през 2022 г. приходите на Габон от износ на петрол са 6 млрд. долара.

„Това е петролно емирство, управлявано като семейна собственост от почти шест десетилетия“, казва Томас Борел, анализатор във Франция, който изучава Африка.

Бонго е един от най-богатите държавни глави в Африка и вероятно сега богатството му ще бъде подложено на щателна проверка заедно с това на семейството му. Разследващите в САЩ и Франция са проверили активи за милиони в двете страни.

За повечето хора в Габон икономическите трудности растат заедно с цените. В речта си по случай Деня на независимостта на 17 август Бонго призна, че в страната се шири разочарование. „Знам, че има нетърпение и усещане, че бихме могли да се справим по-добре“, каза той.

Бонго изброи стъпките, които правителството му предприема, за да ограничи покачването на цените на горивата, да направи образованието по-достъпно и да запази цената на хляба стабилна. През януари габонското правителство създаде министерство за борба с високите разходи за живот, съобщи Световната банка.

Дори когато Бонго се опитваше да се обърне към гражданите с молба да гласуват, той продължи нещо, което правозащитните организации и други наблюдатели определиха като дългогодишни усилия за задушаване на опозицията. Преди две десетилетия Габон премахна ограниченията за президентските мандати. За първи път се твърди, че на общите избори миналия уикенд не е имало международни наблюдатели.

Бонго изглежда възнамеряваше да остане на поста, подобно на своя баща, до смъртта си.

Относително привързан към бившия колонизатор Франция, дори когато в някои части на Африка се засилват антифренските настроения, президентът на Габон по-рано тази година беше домакин на президента Еманюел Макрон. Изявлението на Макрон там, че „епохата на Франкафрика е отминала“, беше в отговор на критиците, които отдавна твърдят, че Париж подкрепя авторитарните управници на континента.

Сега Бонго, попаднал в капан у дома, търси помощ от, както каза, „всички приятели, които имаме“.

През последните години той се опитва да представи Габон пред света като световен лидер в опазването на околната среда, а не като пример за вкопчване във властта.

Миналата година ООН описа малката държава като „вероятно най-въглеродно позитивната страна в света поради стриктното опазване на околната среда и дългогодишния политически ангажимент за запазване на недокоснатата природа в страната“.

През 2021 г. Габон беше първата държава, която получи плащания за намаляване на емисиите от обезлесяване на горите. Бонго изпита задоволство от постигнатия напредък и получи похвала.

Но тези постижения сега са засенчени от гледката на стотици хора, които в сряда танцуваха и ликуваха по улиците на столицата, обявявайки се за свободни.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини