Кметът на Ардино ще участва в Националния конкурс „Кмет на годината” за мандат 2019-2023

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан ще участва вНационалния конкурс „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г., организиран от информационния портал на българските общини - Kmeta.bg.Гласуването ще се проведе от 00.00 ч. на 1 септември до 23.59 ч. на 14 септември, само от IP адреси от България.Кметът на Ардино е включен в следните пет категории за малка община - „Кмет на годината“, „Кмет на гражданите“, „Градска среда“, „Туризъм и култура“ и „Спорт и младежки политики“.

На интернет страницата на община Ардино, както и в социалната страница на община Ардино „Ръка за ръка за Ардино“ ще бъде публикуван електронният адрес, от който жителите на общината могат да подкрепят кмета Изет Шабан в различните категории. Регистрацията за гласуването в платформата Kmetnagodinata.bg става през профил в социалната мрежа Facebook, профил в Google или с друг имейл, като в последния случай вотът трябва да бъде потвърден през посочения имейл.

Във връзка с категория „Кмет на годината“ през мандат 2019-2023 ръководената от кмета Изет Шабан местна администрация извърши дейности във всички сфери – бюджет, административно обслужване, здраве и социални дейности, качествено образование, култура, възможности за спортуване, места за отдих и развлечения, опазване на природни и исторически дадености, подобрена инфраструктура, нови работни места, защита при бедствия. За първи път на церемония в рамките на форума „Българските общини – постигане на европейски стандарт“ за качество на управлението на местно ниво“ Община Ардино бе удостоена с престижната награда „Европейски етикет за иновации и добро управление на местни ниво на Съвета на Европа през 2022“. На официалната церемония по връчването на Седмите годишни награди в туризма, организирани от Министерството на туризма, Община Ардино беше отличена с приза „Туристическа дестинация за 2022 г.“. Община Ардино бе наградена и с Отличителния знак за значими постижения в изпълнение на политиката по равнопоставеност на жените и мъжете в Р. България. Наградата бе връчена от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

По отношение на категорията „Кмет на гражданите“ кметът на община Ардино Изет Шабан всеки петък организира приемен ден за граждани. В началото на всяка нова година във връзка със съставянето на проекта за общинския бюджет организира  срещи във всички населени места в общината за набиране на предложения, а в края на всяка календарна година се отчита пред обществеността, за да отчете това, което екипът му е успял да реализира през изтичащата година , както и да чуе предложенията , оценките, забележките и мненията на своите съграждани. Провежда ежемесечни срещи с кметовете и кметските наместници на всички населени места в общината за обсъждане на проблеми и евентуални решения за тяхното разрешаване. Със стартирането на управленски мандат 2019-2023 г. е въведена практика за гражданско участие при разрешаването на важни проблеми. Създадена е информационна социална мрежа „Ръка за ръка за Ардино“, в която се дава възможност на всички хора, свързани с Ардино, разпръснати по целия свят, да споделят своите впечатления, идеи , свързани с развитието на родния край.

Строителството и териториалното селищно устройство заемат важно място в работата на община Ардино. На територията на общината през мандат 2019-2023 г. са реализирани множество проекти от местно значение, като особено внимание привличат инфраструктурните проекти, с реализацията на които се подобрява качеството на живот и се обновява облика не само на града, но и на селата, с което община Ардино все повече започва да придобива европейски вид.

Важна задача пред общинското ръководство е развитието на туризма, социализирането на недвижимото културно наследство и експонирането му за развитие на културно-историческия туризъм. В тази връзка през мандат 2019-2023 г. в общината се извършиха дейности по реализация на Програмите за развитие на туризма 2022-2025 г., както и по Стратегията за опазване на културното наследство в община Ардино 2023-2027 г.Културните празници на Ардино имат дълга история. Провеждат се Есенни културни празници, Майските културни празници, Коледните и Новогодишни празници. На всеки две години се провежда Международен литературен форум „Братство“. В традиция се превърна и провеждането на „Риболовен фест“ на Дяволския мост на р. Арда, който е отбелязан в Националния календар на Българския туристически съюз. През последните три години община Ардино, съвместно с Народно читалище „Родопска искра“ и малкия и среден бизнес организира и проведе празници на културата „Дни на Ардино“ и „Фестивал на чистите храни от Родопите“ под мотото „Ръка за ръка за Ардино“. Дните на Ардино събират стотици гости от региона и страната. В рамките на седем дни гр. Ардино се превръща в център на екологичните чисти храни от Родопите с участието на  млекопреработвателни предприятия, както и селскостопански производители. По време на фестивала посетителите имат възможност да разгледат изложби на произведения на изкуството, бита и културата от местни хора. Втората изключително съществена страна на Фестивала е културната програма. В нея се включват фолклорни и музикални групи и индивидуални изпълнители от Дунава до Родопите.

През мандата са положени значителни усилия и за подобряване на спортната инфраструктура в общината – поддържане на спортните бази, обновяване на стадион „Юнак“ и спортни площадки за волейбол, хандбал и баскетбол, обособи се зона за активен отдих със стрийт-фитнес комплекс в гр. Ардино. В рамките на третото издание на „Дните на Ардино 2023“ бе открит обновения градски  стадион „Юнак“.Обновяването на градския стадион беше част от поетите ангажименти на общинския кмет инж. Изет Шабан през есента на 2019 година за първия му управленски мандат.

Традиционно през две години продължава да се провежда Международен турнир по тенис на маса в памет на известния спортист и треньор Дургут Адемов – Джофи. Спортната проява е част от годишния спортен календар на Българската федерация по тенис на маса /БФТМ/ и включва състезатели от България, Турция, Гърция и др.

Текст за снимка: Община Ардино спечели  приза за Туристическа дестинация за 2022 година. Отличието получи кметът на общината инж. Изет Шабан. Статуетката „Златна роза“ и грамота му бяха връчени от министъра на туризма д-р Илин Димитров.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини