Основателят на "Фокскон" обяви кандидатурата си за президент на Тайван

Милиардерът Тери Гоу, основател на основния доставчик на електроника за "Епъл" (Apple) - "Фокскон" (Foxconn), обяви днес, че влиза в надпреварата за президент на Тайван като независим кандидат за изборите през януари догодина, предаде Ройтерс.

Гоу се оттегли от поста на президент на "Фокскон" през 2019 г. и същата година обяви, че ще се кандидатира за президент на страната, но впоследствие отпадна, след като не успя да спечели номинацията за поста на основната тайванска опозиционна партия Гоминдан (Китайската народна партия), която по традиция залага на тесните връзки с Китай.

По-рано тази година той направи втори опит да бъде издигнат за кандидат от ГМД за изборите за държавен глава, но вместо него партията избра Хоу Юй, кмет на Нов град Тайпе. 

През последните няколко седмици Гоу направи обиколка из Тайван, провеждайки срещи в духа на предизборна кампания, като по този начин подхрани слуховете, че ще се яви на изборите като независим кандидат.

"По време на своето управление през последните около седем години в международен план Демократическата прогресивна партия доведе Тайван до ръба на войната. В национален план вътрешната политика на правителството изобилства от грешки", заяви Гоу, като допълни, че е настъпила "ерата на властта на бизнеса".

"Дайте ми четири години и аз обещавам, че ще донеса 50 години мир в Тайванския проток и ще изградя най-дълбоката основа за взаимно доверие от двете страни на протока", каза той в обръщение към тайванските избиратели.

"Тайван не трябва да се превръща в Украйна и аз няма да позволя Тайван да се превърне в следваща Украйна", подчерта още той.

Главната тема на неговите предизборни прояви беше, че единственият начин да се избегне война с Китай, който смята Тайван за своя територия, е Демократическата прогресивна партия (ДПП) да се оттегли от властта.

Съгласно изборните правила до 2 ноември тази година Гоу трябва да събере близо 300 000 подписа на избиратели, за да бъде допуснат до изборите като независим кандидат.  Централната избирателна комисия ще направи проверка на подписката и ще обяви резултатите до 14 ноември.

Вицепрезидентът на Тайван Уилям Лай, кандидат за президент на управляващата ДПП, е фаворитът за спечелване на президентските избори предвид популярността си според социологическите проучвания.

Бившият кмет на Тайпе Ко Въндзи, кандидат на Тайванската народна партия, като цяло е втори в проучванията, докато Хоу е трети, с голяма разлика.

В духа на посланието си за единство Гоу призова днес Ко и Хоу да седнат с него и да обсъдят план за обединяване на силите, за да спечелят изборите срещу ДПП.

ГМД изрази "огромно съжаление" за кандидатурата на Гоу и на свой ред го призова да подкрепи кандидата на партията Хоу. Китай таи особена неприязън към Лай поради направените от него в миналото коментари, че работи за каузата на тайванската независимост - темата е червена линия за отношението на Пекин, посочва Ройтерс.

ДПП поставя на първо място отделянето на самостоятелен Тайван от Китай, но нейното правителство системно излиза с предложение за разговори с Китай, което среща отпор.

Изборната надпревара е насрочена във време на повишено напрежение между Тайпе и Пекин, като Китай редовно провежда военни учения близо до острова в демонстрация на претенциите си на суверен.

Запитан за конфликта на интереси с оглед това, че е мажоритарен акционер в мащабния инвеститор в Китай "Фокскон", Гоу обяви, че възнамерява да "пожертва" личните си активи, в случай че бъде атакуван по тази линия.

"Никога не съм бил контролиран от Китайската народна република. Не следвам нейните инструкции", каза той.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини