Британски и американски издания за ареста на българите, задържани във Великобритания по подозрение в шпионаж

Британски и американски издания днес коментират информацията, че в Обединеното кралство се е провело широкообхватно разследване за шпионаж в полза на Русия, като полицията е задържала петима души, сред които има и трима българи.  

Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са били задържани през февруари и оттогава са държани под стража. Твърди се, че те са работили за руските служби за сигурност.

Срещу тях са повдигнати обвинения за притежание на документи за самоличност, които смятали да използват неправомерно, знаейки, че документите са фалшиви. Става дума за паспорти, лични карти и други документи от Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Ако тримата българи бъдат признати за виновни по Закона за документите за самоличност, те могат да бъдат осъдени на до 10 години затвор. Ако обаче бъдат осъдени по Закона за служебната тайна, присъдите им могат да нараснат до 14 години, пише американското сп. "Форин полиси".

"Това далеч не е първият опит на Лондон да противодейства на опитите за руски шпионаж”, пише още изданието. Миналия месец британският премиер Риши Сунак подписа нов закон за националната сигурност, който затяга наказателното производство и инструментите за разследване срещу лица, обвинени в шпионаж, припомня "Форин полиси". 

Според в. "Таймс“ българите са се представяли за журналисти от американски телевизии. Разследващи от Скотланд Ярд са открили у тях фалшиви журналистически карти и дрехи с логото на "Дискавъри чанъл" и "Нешънъл джеографик", допълва вестникът. Заподозрените са използвали тези средства за прикритие, за да "провеждат разузнавателни операции в Лондон, Германия и Черна гора".

"Все още много неща за тримата български граждани остават неясни... Срещу тях са повдигнати обвинения, но съдебният процес е насрочен чак за януари. Към момента те не са се признали за виновни, а британските власти не са оповестили подробности за обвиненията", пише в. "Гардиън".

В. "Дейли мейл" пък разговаря с бивши съседи на задържаните. Джамбазов и Иванова се местят във Великобритания преди около 10 г. и малко след пристигането си в наемат апартамент в Нортолт, Западен Лондон.  Русев също е посочен като обитател на имота по това време, пише изданието. 

Бивш съсед  разказа пред "Дейли мейл", че Джамбазов се е представил за служител на Интерпол и е поставил камера пред имота. Не след  дълго той е монтирал и сателитна чиния, "насочена в различна посока от всички останали". 

"Често виждахме при тях да влизат и излизат различни хора“, разказа друг съсед, който си е помислил, че жилището е отдавано за краткосрочен наем.  

Традиционно и трите основни руски служби за сигурност – Федералната служба за сигурност, Службата за вътрешно разузнаване и Главното разузнавателно управление, изпращат свои агенти в чужбина под дипломатическо прикритие, пише в. "Гардиън". Москва е използвала и оперативни работници, представящи се за руски бизнесмени, туристи или журналисти.

Войната в Украйна направи всичко това много по-трудно, коментира изданието. Според изчисления на Центъра за стратегически и международни изследвания през първите три месеца след началото на военните действия от руските посолства са били изгонени над 450 дипломати. В повечето случаи става въпрос за дипломатически представителства в Европа.

 "След началото на войната настъпи съдбоносен момент за руската разузнавателна система предвид всички експулсирания. Те трябваше да прибегнат до други средства“, каза пред "Гардиън" служител от европейското разузнаване.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини