Жертвите на опустошителните пожари на Хаваите станаха 93, стотици изчезнали

Загиналите в горските пожари на остров Мауи станаха 93-ма. Роднините на изчезналите трескаво търсят признаци, че близките им още са живи, а оцелелите се борят с мащабите на бедствието и търсят утеха на църковни служби, предаде Ройтерс.

Дни след като огненият ад унищожава голяма част от историческия курорт Лахайна пожарникари продължават да се борят с огнищата, а обучени кучета претърсват изпепелените руини на града в търсене на жертви.

Стотици хора остават в неизвестност.

С толкова много жертви пожарът стана най-тежкото природно бедствие, поразило Хавайските острови, надминавайки цунамито, отнело живота на 61 души през 1960 г., година след като Хаваите стават американски щат.

Това е и най-големият брой загинали при пожари в САЩ от 1918 г. насам, когато пожарът "Клокет" взема 453 жертви в Минесота и Уисконсин, както сочат данните на Националната асоциация за противопожарна защита.

Губернаторът на щата Хавай Джош Грийн отново обеща да разследва действията за справяне с пожара, както и системите за спешно известяване. Някои жители казаха, че не са били предупредени и описаха ужаса, който изпитали, виждайки как пламъците поглъщат града им за броени минути. Други потърсили спасение във водите на океана.

Сирените около острова, предназначени да предупреждават за наближаващи бедствия, така и не се задействали, а спирането на тока в много райони и излизането от строя на мобилните мрежи са попречили да се използват други начини за предупреждение.

Разходите за възстановяването на Лахайна се оценяват на 5,5 милиарда долара, по данни на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA). Над 2200 сгради са повредени или разрушени, изгорели са над 850 хектара площи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини