50-градусови жеги бяха регистрирани в Турция през уикенда

Температурите на редица места в Южна и Югоизточна Турция през уикенда достигнаха около 50 градуса по Целзий, предават турските медии.

В южния турски град Османийе в неделя следобед бяха измерени рекордните 52 градуса по Целзий.

Вчера в югоизточния турски град Шърнак бяха измерени 48 градуса по Целзий, в Диарбекир – 44 градуса, а в Батман – 42 градуса.

Над 40 градуса по Целзий днес бяха измерени в южните градове Адана, Мерсин, Хатай.

Още в началото на седмицата турски метеоролози предупреждаваха, че температурите в Южна и Югоизточна Турция тази седмица ще достигнат 48 градуса по Целзий заради нова гореща вълна от Басра, Ирак. Така южните части на страната са под влиянието на две горещи вълни – от Ирак и от Африка.  

Изключително високите температури оказват негативно влияние на живота на хората. Екипи на Бърза помощ получават постоянно оплаквания за припаднали хора заради жегите.

В най-горещите точки на страната улиците, парковете, детските площадки са празни през целия ден, не работят и някои от заведенията. Чак вечерта след залез слънце повечето хора излизат навън. 

Температурите в столицата Анкара днес са 37-38 градуса, идните дни се очаква повишение на температурите до 39-40 градуса по Целзий.

Много хора опитват да се спасят от жегите в столицата на басейни, а в следобедните часове и вечерта в парковете.

Окръжната дирекция за младежта и спорта в източния град Батман обяви вчера, че през уикенда входът за деца в басейните на Дирекцията е безплатен, информира държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини