Експерти за защитата от домашно насилие: Мерките са формални, затова няма резултати

15 мерки срещу насилието предложи правителството. То планира да се справи със случаите на агресия. Има ли обаче „епидемия” от подобни посегателства - темата в студиото на „Здравей, България” коментираха адвокатът Ивета Анадолска и психологът Лилия Стефанова.

Според експертите мерките за защитата от домашно насилие са формални и затова не дават резултати. По думите на адв. Анадолска те трябва да бъдат конкретни, а първите резултати могат да се видят едва след година. „Има епидемия, но не само по отношение на домашното насилие”, коментира тя и допълни, че се неглижират междусъседски актове на агресия, в училищата и по пътищата. По думите на юриста насилието се приема като шоу още в училище, което е много опасен процес.

Мнението на психолога Лилия Стефанова е, насилието е навсякъде, особено в лексиката ни. Пример са социалните мрежи, където негативните коментари преобладават по всяка тема. По думите на психоложката превенцията на агресията се крие основно в това хората да осъзнаят готови ли са и искат ли въобще да станат родители. Насилниците обикновено са преживели тежко детство, показва статистиката.

Според Ивета Анадолска много е важно да се работи с насилника. В много от случаите обаче те отказват, затова трябва мярката да стане задължителна. „Процесът е много дълъг. Един насилник няма да го промениш с 2-3 формални разговора”, твърди юриста.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини