Парламентът реши да гласува днес и на второ четене приетите промени в Закона за защита от домашно насилие

Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, приеха на първо четене депутатите с изменения в Закона за защита от домашното насилие. Вносители на промените са Кирил Петков (ПП-ДБ), Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), Делян Пеевски (ДПС) и група народни представители.

Законопроектът предвижда, че „интимна връзка е доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личния характер на техните отношения.”

Парламентът реши да гласува днес и на второ четене приетите промени в Закона за защита от домашно насилие. Предложението беше направено от Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България". В подкрепа гласуваха 144 народни представители, а против бяха 65.

Кристиян Вигенин от „БСП за България“ отбеляза, че предложението на Йорданова е било гласувано в разрез с правилника за работа на Народното събрание. Той предложи вариант, при който правната комисия да се събере и след това да мине второто четене в зала. 

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов също каза, че е нарушен правилникът, като посочи, че парламентарни групи са направили заявка да внесат предложения между първо и второ четене, но по неговите думи „това, което правите в момента, е отнемане правото на глас и на законодателна инициатива".

Според Надежда Йорданова предложението ѝ за уточнение на определението за "интимна връзка" може да бъде направено като редакционна поправка, като по същия начин могат да се обсъдят и предложенията на "Възраждане". От "Има такъв народ" обявиха, че ще направят отделна законодателна инициатива за промени в Закона за домашно насилие през септември.

Председателстващият заседанието Росица Кирова даде почивка.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини