Очаква ни зрелищен звездопад - наближава пикът на Персеидите

Персеидите са най-популярният метеорен поток за годината. От 50 до 100 ярки и бързи метеора на час могат да се видят по време на пика му в средата на лятото. Този път максимумът им ще е през нощта на 12 срещу 13 август.

Наблюденията са благоприятствани от факта, че 12 и 13 август са почивни дни - събота и неделя. Освен това Луната няма да пречи на наблюденията, защото ще е във фаза близка до новолуние. Тя ще изгрее късно на хоризонта - в 03:04 часа на 13 август за София.

За да се насладите на звездното шоу трябва да напуснете града. Ако сте в София, Пловдив, Варна или Бургас е добре да се отправите към по-малко населен район на около час път. По този начин ще избегнете светлинното замърсяване. Именно светлините на големия град са най-голямата пречка за наблюдението на Персеидите.

Ако сте в градове като Хасково, Благоевград, Кърджали или Монтана, то дори 15 минути път с колата извън града ще ви отведат до по-тъмно място.

Тук може да разгледате карта на светлинното замърсяване и да се ориентирате кое е най-подходящото до вас място за наблюдение на метеорния поток.

Родоначалник на Персеидите, споменати за първи път в китайски летописи през 36 г. след Христа, е кометата Суифт-Тътъл, открита през 1862 г. Метеорният поток е получил наименованието си от съзвездието Персей, където се намира радиантът му (привидната точка, от която се появява).

По данни на НАСА Персеидите се движат със скорост от около 216 000 км/ч. при навлизането си в атмосферата.

Изгарянето на Персеидите, при което те стават видими, се случва на около 97 километра над повърхността на Земята, като метеорите се нагряват до между 1600 и 10 000 градуса по Целзий. По големите от тях се разбиват на парчета или избухват, а шумът от това се чува на Земята.

Любопитен факт е, че кометата Суифт-Тътъл може да се сблъска със Земята, като това би могло да стане през 4479 година, когато кометата ще прелети най-близо до нашата планета. Учените обаче заявяват, че шансът за сблъсък е едва 0.000002%

Персеидите са дълъг звездопад, който продължава във времето от 23 юли до 22 август, но най-ярки и най-многобройни са падащите звезди между 11 и 13 август. И казват, че тази година шоуто ще е най-доброто от много време насам.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини