Иран затваря за два дни държавните учреждения, банките и училищата заради горещините

Иран обяви общонационална двудневна ваканция заради повишаващите се температури, предаде Асошиейтед прес, като се позова на държавни медии.

Говорителят на правителството Али Бахадори Джахроми, цитиран от официалната новинарска агенция ИРНА, заяви, че решението да се затворят държавните учреждения, банките и училищата утре и вдругиден е във връзка с предупреждението на здравното министерство, че е вероятно повишаване на случаите на топлинно изтощение вследствие на високите температури в страната.

През последните дни в градове и села в Иран бяха регистрирани температури около 40 градуса по Целзий. В столицата Техеран термометърът показва 38 градуса. Метеорологичната прогноза е в следващите три дни температурата там да достигне 39 градуса.

В Ахваз, столицата на богатата на петрол югозападна иранска провинция Хузестан, днес бяха регистрирани 50 градуса по Целзий. Рекордната за Иран положителна температура е отчетена именно в Ахваз - 53 градуса през миналата година.

Предполага се, че най-горещият ден в съвременната история на света е бил 4 юли, когато средната температура в глобален мащаб е била 17,18 градуса по Целзий. За причина бяха посочени климатичните промени и природният феномен Ел Ниньо.

Най-високата температура на въздуха, измерена на Земята, е 56,7 градуса по Целзий. Това става на 10 юли 1913 г. в Долината на смъртта в САЩ. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини