Незаконната миграция в ЕС расте, най-натоварени са Средиземно море и Балканите

Незаконната имиграция в Европейския съюз се е увеличила с една десета през първата половина на 2023 г., съобщи граничната агенция "Фронтекс" в понеделник. По-голямата част от новопристигналите са прекосили Средиземно море.

"Фронтекс" съобщи за 132 370 опита за влизане в ЕС извън редовните гранични пунктове от началото на годината до края на юни, като каза, че това е с 10% повече от същия период на 2022 г.

Преминаванията през централният маршрут в Средиземно море са се увеличили с повече от една трета и представляват половината от общия брой, тъй като пристигащите от Тунис до Италия са нараснали. Трафикът по всички останали маршрути към ЕС е намалял от първата половина на 2022 г.

Европейската гранична служба очаква този натиск да продължи, тъй като трафикантите предлагат по-ниски цени за мигранти, заминаващи от Либия и Тунис на фона на жестоката конкуренция между престъпните групи.

По-рано този месец ЕС подписа споразумение с Тунис за спиране на незаконната миграция към блока, който е решен да наложи строги ограничения върху пристигащите по море преди изборите за Европейски парламент след една година.

ЕС отдавна настоява за намаляване на незаконната имиграция от Близкия изток, Африка и Азия въпреки критиките от правозащитни групи, че подкрепя недемократични режими, за да постигне това, пише Ройтерс.

Органът за наблюдение на правата на ЕС заяви, че ще проучи сделката с Тунис и вече проучва дали "Фронтекс" спазва задълженията за правата на човека, включително задължението да спасява животи в морето, като същевременно помага за управлението на външните граници на 27-членния ЕС.

Балканският маршрут

Граничната агенция на ЕС наблюдава спад от 29% по Балканския маршрут, който минава и през България. За първите шест месеца на годината по него са установени 39 580 незаконни влизания.

Въпреки спада Балканският маршрут остава вторият най-натоварен път за вкарване на незаконни мигранти след централния Средиземноморски.

Основните националности, използващи Балканският миграционен машрут са сирийци, афганистанци и турци, съобщава "Фронтекс".

Значително намаляване на незаконната миграция през Балканите е условие на Австрия, за да свали ветото си приемане на България и Румъния в Шенген. Двете европейски гранични държави се надяват да поставят отново кандидатурите си към края на годината и да получат съгласието на останалите шенгенски държави през декември.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини