Компания от Северна Македония попадна в "черния списък" на САЩ заради шпионски софтуер

Министерството на търговията на САЩ е поставило компанията от Северна Македония "Сайтрокс" в своя "черен списък" заедно с още три компании от Гърция, Унгария и Ирландия, които са санкционирани за опити за достъп до информационни системи, застрашавайки лица и организации по цял свят. Другите три фирми са унгарската "Сайтрокс" и двете фирми "Интелекса", едната регистрирана в Гърция, а другата в Ирландия. Всички са част от една и съща мрежа, съобщават медиите в Северна Македония. 

Четирите компании станаха известни с ролята си в разработването на зловредния софтуер "Предатър" (Predator), части от който са разработени и в Северна Македония, като според медийни проучвания и информация от съответните институции отговорна за него е компанията "Сайтрокс", пише изданието "360 градуса".

Ролята на компанията от Северна Македония в този скандал беше разкрита за първи път в разследване на Разследващата репортерска лаборатория от Северна Македония и гръцкия сайт Insight Story през април тази година, съобщава телевизия Телма.

През декември 2021 г., софтуерната компания от Северна Македония е включена в "черния списък" на Фейсбук, заедно с унгарската компания майка "Сайтрокс холдинг" заради злоупотреба с мрежата, за шпиониране на потребители. Те бяха сред седемте компании, блокирани от Фейсбук по подозрение за шпионаж и злоупотреба с лични данни, пише Свободна Европа в Северна Македония.

В изявлението на министерството на търговията на САЩ се казва, че разпространението на злоупотребите с комерсиални инструменти за наблюдение, включително търговски шпионски софтуер, представляват нарастваща заплаха за САЩ, защото  улесняват репресиите и нарушенията на човешките права, пише "360 градуса". 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини